Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství listopad a prosinec 2015

  • 10.11. prohlásil stranický sekretář Tibetské autonomní oblasti, Čchen Čchüan-kuo, že strana zasáhne proti funkcionářům, kteří mají nesprávný pohled na záležitosti národnostních menšin a předstírají ateismus, ale přitom praktikují náboženskou víru. Budou pronásledovat funkcionáře, kteří jsou stoupenci dalajlamy, pospouchají jeho učení nebo posílají děti do škol jím organizovaných.
  • 25.11. oznámila místní vláda okresu Nangčhen v provincii Čching-chaj, že dosadí třináct funkcionářů místní vlády do tibetských klášterů, aby je ochránila před pokračujícím zahraničním vlivem, který vyvolává separatistické tendence. Budou je vychovávat, aby předešli narušování společenského pořádku ze strany mnichů a mnišek.
  • 30.11. protestovali Tibeťané v okrese zamthang v provincii S´-čchuan proti nucenému prodeji půdy, kterou čínské úřady chtějí použít pro stavbu policejní stanice a jiné úřední účely. Čtyři protestující Tibeťané byli surově zbiti.
  • 3.12. byl ke čtyřem letům vězení odsouzen Gendün Phüncchog (18), mnich kláštera Kirti v okrese Ngawa, který sám protestoval 8. března. 2.11. byl ke třem a půl roku vězení odsouzen Lozang Kälsang (19), také mnich kláštera Kirti, který sám protestoval 17. března.
  • 5.12. představila čínská vláda nový pětiletý program, který má nahradit tibetské tradiční domy ve třech okresech v okolí Lhasy (Tagcche, Lhundub a Meldo Gongkar) budovami v čínském stylu.
  • 28.12. bylo na konferenci o turistickém rozvoji Lhasy oznámeno, že celkový výnos z cestovního ruchu v následujících pěti letech vzroste na 30 miliard jüanů oproti letům 2010-2015, které přinesly 15,493 miliard jüanů (56,9 miliard Kč). V tomto období investuje město \r\nLhasa 100 miliard jüanů do propagace turismu.


  • [  01.01.2016    autor: Lhamo  ]