Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství leden a únor 2016

V lednu zveřejnily lidskoprávní organizace souhrnné zprávy za uplynulý rok a Tibet v nich nevychází zrovna nejlépe. Freedom House ve své výroční zprávě o svobodě ve světě, kde se hodnotilo 195 zemí, zařadil Tibet na druhé nejhorší místo, hned před Sýrii.

Human Right Watch vydalo zprávu o výstavbě a rozmisťování čínských kádrů v Tibetské autonomní oblasti. V letech 2014 až 2015 zde bylo 20 092 nových budov sloužících jako kanceláře nebo byty kádrů pracujících na vesnicích nebo ve městech. Do konce roku 2016 jich má být postaveno ještě 12 008. V rámci tříleté kampaně bylo v tibetských vesnicích rozmístěno přes 5 000 týmů o přibližně 21 000 členů komunistické strany, kteří mají pomáhat zlepšovat životní podmínky na venkově.

13. února Tibeťané oslavili Den tibetské nezávislosti, kterým si od roku 2013 připomínají Deklaraci nezávislosti Jeho Svatosti 13. dalajlamy, jíž vyhlásil 13. února 1913.

29. únor přidal dvě nová jména na seznam sebeupálených Tibeťanů - tibetský student Dordže Cchering (16) odevzdal své tělo plamenům nedaleko indického Dehradunu a tibetský mnich Kälzang Wangdu (18) v tibetském Ňarongu.

  • 12.1. byl znovu zatčen Lu Könčhog Gjamccho (37), mnich kláštera Lhamo Dečchen v okrese Čchenca. Důvod lednového zadržení není znám, ale v prosinci minulého roku byl zadržen kvůli své knize Padesát čtyři dny, kterou začal psát v roce 2013. Popisuje v ní své zážitky z útěku do Indie, kam se vypravil v roce 1994. Do Tibetu se vrátil v roce 2010. Vydání knihy bylo plánováno na březen 2015, ale než k němu mohlo dojít, byl Lu Könčhog na týden zatčen a vyslýchán. Také tentokrát dostal přísný zákaz vydat svou knihu.
  • 29.1. protestovala skupina tibetských a muslimských studentů spolu s rodiči před vládním úřadem v Si-ningu, hlavním městě provincie Čching-chaj, proti nízké úrovni vzdělávání národnostních menšin v okrese Palung. Stížnosti byly na školu Gangdžong v prefektuře Cchošar a protestující se dožadovali práva na rovnost vzdělávání, které deklaruje vláda a komunistická strana.

    Škola byla založena v roce 2005 za podpory místních obchodníků a vyučuje se zde tibetština, čínština, angličtina a další předměty. Žáky jsou Tibeťané a muslimové z okolních oblastí.

  • 30.1. oznámila čínská vláda, že Tibetská autonomní oblast bude od 25. února uzavřena pro zahraniční turisty kvůli politicky citlivým výročím, která si Tibeťané budou připomínat hlavně v březnu. Tibet bude opět zpřístupněn pravděpodobně 30. března.
  • Do 2.2. měli obchodníci v okrese Draggo v provincii S´-čchuan odevzdat všechny fotografie Jeho Svatosti dalajlamy, které měli k prodeji. Příkaz byl vydán 4. ledna a, pokud obchodníci neuposlechnou, hrozí jim tresty. Čtyřicet procent obchodů v okrese prý fotografie i přes zákaz prodávalo.
  • 17.2. byl ke třem letům vězení odsouzen tibetský spisovatel Šogdžang, který byl zadržen 19. března minulého roku. Důvodem mělo být podněcování separatistických nepokojů v roce 2008, kontakty se separatistickými skupinami a publikování článků na sociálních sítích, které poškozovaly společenskou bezpečnost. Šogdžang byl zatčen již v roce 2010 společně s tibetským spisovatelem Theurangem za údajné vedení protestů studentů Univerzity národnostních menšin v Lan-čou.
  • 29.2. se upálil tibetský mnich Kälzang Wangdu (18) v Ňarongu, Tibetské autonomní prefektuře Kandze.

    [  09.03.2016    autor: Lhamo  ]

  •