Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství březen a duben 2016

O Tibetu ze světa

Tibeťané a příznivci Tibetu si 10. března připomněli 57. výročí protičínského povstání ve Lhase. Právě kvůli tomuto datu probíhají s předstihem bezpečnostní přípravy především v Tibetské autonomní oblasti.

Organizace Mezinárodní kampaň pro Tibet (ICT) se sídlem ve Washingtonu zveřejnila své obavy z negativních dopadů stavby nové železnice z Čcheng-tu do Lhasy. Trať má vést vysokohorskou krajinou s množstvím lesů a nalezišť přírodního bohatství, proto se ICT obává nebezpečí jejich vytěžení a nárůstu migrace obyvatelstva.

Na 25. dubna připadají 27. narozeniny stále nezvěstného 11. pančhenlamy. Na různých místech světa probíhaly akce na připomenutí jeho pohnutého osudu. Z Tibetu

Od 26. února platí zákaz pro cizince cestovat po celý březen do Lhasy. Zákaz se ještě rozšířil i na Tibeťany žijící mimo Tibetskou autonomní oblast – nemohou si zakoupit ani letenky, ani jízdenky na vlak do Lhasy.

V březnu bylo v klášteře Rongwo v Rebkongu a ostatních klášterech tohoto okresu zakázáno vystavování fotografií Jeho Svatosti dalajlamy. Při neuposlechnutí zákazu hrozí zavření svatyň a chrámů. Představitelé klášterů a správci chrámů jsou zodpovědní za dodržování těchto pravidel.

  • 7. března byl z vězení propuštěn Samdub, mnich z kláštera Ngošul, který se pokusil upálit 7.11. 2012 spolu se dvěma náctiletými mnichy z téhož kláštera. Ve vězení si odseděl tři roky a tři měsíce.
  • 23. března se v Dzoge v okrese Ngawa upálila Tibeťanka Sönam Ccho (kolem 50 let), matka pěti dětí.
  • 30. března byli zadrženi tři Tibeťané v okrese Matö v Amdu (Tibetská autonomní prefektura Golog) za účast na hromadné diskuzi s exilovými Tibeťany v aplikaci WeChat. Jejich tématem měly být tibetské volby, které se tento rok v exilu konají a Tibeťané si v nich zvolí nového sikjonga.
  • 1. dubna bylo zatčeno deset Tibeťanů a zraněny tři Tibeťanky v okrese Thewo v Tibetské autonomní prefektuře Kanlho. Byli členy skupiny, která šla na úřad předat petici proti záboru půdy deseti rodinám v Thewo. Čínské úřady za zabavení půdy nabídli rodinám každoroční náhradu 10 000 jüanů ročně.
  • 8. dubna bylo v okrese Mačhu zatčeno 29 Tibeťanů, kteří se účastnili protestu proti propuštění ze svých míst ve vládním úřadě. Na svých pozicích pracovali několik let, ale nyní je nahradili lidé s protekcí a bez odpovídajícího vzdělání. Po dvou dnech byli propuštěni z policejní stanice, ale předtím byli zbiti a byly jim zabaveny mobilní telefony a odebrány zlaté prsteny.


  • [  30.05.2016    autor: Lhamo  ]