Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství červenec – srpen 2016

Nucený odprodej půdy

11.7. byli v Čhamdu v okrese Riwočhe místní Tibeťané nuceni pod pohrůžkou vězení k odprodání své půdy za symbolickou cenu (25 jüanů/1 m2). Okresní úředníci pak půdu prodávali čínským developerům s vysokým ziskem (na trhu se pohybuje 1 m2 kolem 1500-2000 jüanů).

Tibetský režisér v nemocnici

11.7. publikoval Päma Cchetän, tibetský režisér, který byl před sedmnácti dny zatčený na letišti v Si-ningu a následně hospitalizován, na sociální síti Weibo požadavek, aby byl jeho případ oficiálně prošetřen. V nemocnici mu prý dávají kyslíkové masky a injekce, proto se jeho stav pomalu zlepšuje.

Propuštění Tibeťana

19.7. byl propuštěn Tibeťan Lodö Gjamccho (55), který byl z neznámých důvodů zatčen 14.5. v okrese Sog. Lodö byl původně odsouzen v roce 1991 k 15 letům za vraždu. V roce 1995 však ve vězení v Dabčhi protestoval a provolával hesla za svobodu Tibetu, dlouhý život Jeho Svatosti dalajlamy, jednotu Tibeťanů a distribuoval tibetsky psané letáky. Za to byl přes měsíc vystaven mučení a trest mu byl změněn na trest smrti s tříletým odkladem. Na nátlak mezinárodních lidskoprávních organizací byl prodloužen odklad o šest let a nakonec byl Lodö v roce 2013 po 21 letech z vězení propuštěn, avšak s podlomeným zdravím.

Demolice mnišských příbytků v buddhistické akamedii

20.7. začala demolice domů buddhistické akademie Larung Gar v okrese Serthar. Kvůli tomu se zde oběsila mniška Ringdzin Dolma. Nemohla prý již snést čínský nátlak na nevinné buddhisty, kteří v institutu studují. Sebevraždu následně spáchaly další dvě mnišky, Sengma a Cchering Dolma. Třetí mniška, která se také pokusila zabít, byla ostatními včas zadržena.

Během týdne bylo srovnáno se zemí 600 obydlí a stejným tempem se pokračuje dál.

V polovině srpna se objevily zprávy, že studenti, kteří pocházejí z Tibetské autonomní oblasti, jsou nuceni opustit akademii pod pohrůžkou restrikcí týkajích se jejich rodin.

Zákaz oslav náboženského svátku

Oslavy (operní i taneční představení a koňské závody) spojené s každoročním náboženským svátkem Sangšol, který spadá na začátek srpna, byly v okrese Kandze zakázány. Důvodem prý bylo, že místní odmítli vyvěsit čínskou vlajku.

Tibetská chodkyně na LOH

19.8. skončila Čhöjang Khji, Tibeťanka reprezentující ČLR na letních olympijských hrách v Rio de Janeiru, pátá v chůzi na 20 km. Rodačka z Amda získala před čtyřmi roky na olympijských hrách v Londýně stříbrnou medaily.

Zákaz sebeupalování

22.8. čínské úřady distribuovaly v klášterech v okrese Ngawa příručku pravidel, která zakazují sebeupalování, protesty jednotlivců a posílání zpráv z Tibetu do zahraničí. Mniši byli varováni, že, pokud neuposlechnou, budou potrestáni a označeni za separatisty, ať již jako přímí či nepřímí aktéři.

Nové vedení TAO

28.8. byl novým stranickým sekretářem Tibetské autonomní oblasti zvolen Wu Jing-ťie (59), který je zatím nejdéle působícím čínským úředníkem v TAO, a to od roku 1974. Pracoval zde v různých vládních úřadech v oblasti školství, vědy a technologie či propagandy, až byl v roce 2011 zvolen zástupcem stranického sekretáře v TAO.

Za požadavek výuky tibetštiny ve školách hrozí Tibeťanovi trest 15 let

Taši Wangčhug (30) byl v lednu zadržen kvůli svému požadavku, aby se ve školách v Tibetu učila tibetština. Za to byl v březnu obžalován z podněcování k separatismu. O jeho cestě do Pekingu, návštěvě čínských médií a podání žaloby u soudu byl natočen krátký dokument. Začátkem července jeho právník oznámil, že je Taši ve vazbě v Kjemkumdu a čeká na termín svého soudního stání. Na žádost prokurátora provedla policie další vyšetřování a 31.8. předala své výsledky. Tašimu hrozí 15 let vězení.



[  29.09.2016    autor: Lhamo  ]