Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

Tibetské zpravodajství září a říjen 2016

Tibetský spisovatel propuštěn z vězení

16.9. byl z vězení propuštěn tibetský spisovatel Gangkje Dubpa Kjab. Byl zadržen 15.2. 2012 a odsouzen k pěti letům vězení za provokativní protibetskou kampaň a domnělé politické aktivity. Dubpa Khjab je povoláním učitel a pochází z okresu Serthar. Napsal několik knih, mimo jiné se věnoval tématu tibetského povstání v roce 2008. V roce 2012 jej Nezávislý čínský PEN klub, který spadá pod Mezinárodní PEN klub a věnuje se podpoře svobody slova a obraně spisovatelů trpících pod vládními útlaky, zařadil mezi své čestné členy.

Vystěhovávání mnichů z Larung Garu

30.9. bylo zveřejněno video z vystěhovávání mnichů a mnišek z buddhistické akademie Larung Gar. Nejdříve musí opustit institut studenti a zaměstnanci pocházející ze Lhasy, poté přijdou na řadu rodáci z dalších provincií. Rodiny dotyčných dostaly oznámení, že musí uposlechnout toto rozhodnutí, jinak jim bude odejmuta peněžní podpora a dotace. Do konce září bylo z Larung Garu násilně vystěhováno na dva tisíce mnichů a mnišek v rámci plnění plánu na snížení počtu studentů z deseti tisíc na polovinu. Stěhování mnichů a mnišek dále pokračuje a jsou nuceni podepisovat prohlášení, že se již nikdy nevrátí zpět.

Dva tibetští zpěváci propuštěni z vězení

5.10. se objevila zpráva, že dva tibetští zpěváci byli propuštěni z vězení. Päma Thinle (22) a Čhagdor (32), kteří strávili ve vězení čtyři roky, byli zatčeni v červenci 2012 ihned po vydání svého alba Bolest nezahojených ran. Na albu se objevily písně vztahující se k současné situaci v Tibetu, například o sebeupalování, o Jeho Svatosti dalajlamovi, Kirti rinpočhem a tibetském premiérovi Lozang Senggem.

Opakovaně vězněný Tibeťan propuštěn na svobodu\r\n6.10. byl po pěti letech propuštěn z vězení Labrang Jigme Gjamccho. Byl zatčen již čtyřikrát. Poprvé v roce 2006 za účast na předávání učení Kálačakry Jeho Svatostí dalajlamou v roce 2006. Znovu byl zatčen v roce 2008, kdy se účastnil protestu stovky mnichů v Labrangu.



[  15.11.2016    autor: Lhamo  ]