Tibinfo - informační systém o Tibetu
ČR-Tibet-Čína
   

Aktuálně

TIbetské zpravodajství listopad a prosinec 2016

Vystěhovávání mnichů z Larung Garu

4.11. čínské úřady změnily strategii pro vystěhovávání mnichů a mnišek z buddhistického institutu Larung Gar. V době jejich nepřítomnosti nechají zamknout dveře jejich domku zámkem s červeným štítkem s číslem. Pokus otevřít zámek je brán jako protizákonný krok, proto mnoho mnichů a mnišek musí opustit Larung Gar i bez svých osobních věcí.

24.12. bylo z buddhistického institute Larung Gar vystěhováno na 500 mnichů a mnišek pocházejících z oblasti Golog. Čínská vláda prý připravila dvoupatrovou budovu v oblasti Golog, kam mají být mniši a mnišky přemístěni.

Restrikce kvůli učení Kálačakry

15.11. se objevila zpráva, že čínské úřady v provinciích Čching-chaj, S´- čchuan a Kan-su zabavují Tibeťanům pasy pod záminkou otisku nového razítka. Tibeťané s čínskými pasy, kteří jsou na cestách v zahraničí, jsou nuceni k okamžitému návratu. Předpokládá se, že je to opatření, které souvisí s plánovaných předáváním učení Kálačakry, které proběhne 3.-13.1. 2017 v indické Bódhgaie. Jeho Svatost dalajlama obřad provede již po čtyři a třicáté. Na tuto nejdůležitější buddhistickou iniciaci se sjíždějí buddhisté z celého světa.

Protest proti těžbě

17.11. bylo zatčeno dvacet Tibeťanů, kteří protestovali proti těžbě ve vesnici Jangdo, v Tibetské autonomní prefektuře Dečhen v Jün-nanu. Tibeťané se pokoušeli zabránit vozidlům těžké techniky, aby se dostala do oblasti dolu.

Zábory půdy kvůli stavbě přehrady

26.11. se objevila zpráva, že v tibetských oblastech bohatých na nerostné zdroje, přibývá násilných záborů půdy. Podle TCHRD (Tibetské centrum pro lidská práva a demokracii) bylo v říjnu Tibeťanům z města Jenmon v okrese Dečhen v provincii Jün-nan nařízeno přesídlení z důvodu přípravy stavby přehrady na řece Dzačhu (Mekong). 200 rodin tak musí opustit své domovy.

Podobný případ se stal ve stejném okrese ve vesnici Chua-feng-pching, kde obyvatelé sepsali petici a žádali o schůzku s místními úředníky nad plánem přesídlení. Výstavba elektráren v Číně má zajistit výrobu potřebné energie a omezení používání uhelných zdrojů. Projekty ale nerespektují dopad na životní prostředí a život místních obyvatel.

146. případ sebeupálení v Tibetu

8. 12. se upálil Taši Rabtän (33) v okrese Mačhu v Tibetské autonomní prefecture Kan-nan v provincii Kan-su. Provolával hesla za svobodu Tibetu, návrat jeho Svatosti dalajlamy do Tibetu a propuštění pančhenlamy. Jedná se o 146. případ sebeupálení v Tibetu. Následně byla zatčena jeho manželka, děti a příbuzní a byl na ně vyvíjen nátlak, aby podepsali dokument, že se Taši upálil kvůli rodinným problémům. Jeho manželka a dcera byly zbity.

Tibetský bývalý politický vězeň opět zatčen

9.12. byl v Cchojangu, v okrese Ta-š´ zatčen Cchegon Gjal (53), bývalý politický vězeň. Po dvou týdnech byl obviněn z podněcování k rozdělení země. Cchegon pracoval na okresní policii v provincii Čching-chaj a působil jako novinář v Čchingchajských tibetských novinách a Čchingchajském právním deníku. V roce 1993 byl zatčen s dvěma dalšími Tibeťany za založení skupiny, která v Tibetu údajně za pomoci zahraničí vyvíjela aktivity za nezávislý Tibet. Byl odsouzen k 16 letům vězení, ale v roce 1999 byl propuštěn. Poté se věnoval činnostem pro tibetskou komunitu.

Čtyři Tibeťané na mezinárodním seznamu vězněných novinářů

15.12. vydal Výbor pro ochranu novinářů (CPJ), mezinárodní nezisková organizace na podporu svobody slova ve světě, seznam vězněných novinářů za rok 2016. Z celkového počtu 259 je jich nejvíce v Turecku (81) a poté hned v ČLR (38). V čínských věznicích jsou také čtyři Tibeťané.

Könčhog Cchephäl Gope Cchang, který vede webové stránky o tibetském kulturním dění Čhöme, byl odsouzen k 15 letům vězení v roce 2009 za protistátní činnost a prozrazení státního tajemství. Byl zatčen v rámci kampaně na zadržování intelektuálů a spisovatelů před 50. výročím březnového povstání ve Lhase.

Garcche Džigme, mnich kláštera Garcche v Rebkongu, byl odsouzen k pěti letům v květnu 2013 za podněcování k separatismu.

Tibetský spisovatel Duglo (Dukar Gjal) byl v únoru 2016 odsouzen ke třem rokům za podněcování k separatismu a ohrožování společenské stability.

Spisovatel a bloger Lomig (Lozang Džamjang) byl v květnu 2016 odsouzen k sedmi a půl roku vězení za vyzrazení státního tajemství.

Kontrola náboženských oslav ve Lhase

23. a 24.12. se ve Lhase konala oslava Gandän Ngamccho, vstup do nirvány zakladatele školy Gelugpa, Congkhapy. Lhasské chrámy a poutní místa byla sledována ozbrojenými vojáky a slavnost doprovázela přísná bezpečnostní opatření, kdy byli účastníci prohledáváni a byl omezován jejich pohyb.

Tibet čeká přísnější kontrola náboženství

29.12. Wu Jing-ťie, vedoucí představitel TAO, v projevu ujistil, že kontrola náboženství v Tibetu bude jen vzrůstat. Jeho prioritou bude boj proti dalajlamovy a jeho “klice”.



[  15.01.2017    autor: Lhamo  ]