Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

Tibetský lékařský a astrologický institut

Tibetská astrologie (tibetsky čung-ci) spolu s tibetskou astronomií kar-ci tvoří jednu tzv. tibetskou astro-vědu. Její počátky vznikly v době panování tibetského krále Ňathi Cänpa ve 2. stol. př. n. l. pod silným vlivem astrologie čínské a bönismu a později po přijetí buddhismu v Tibetu i pod vlivem tibetského buddhismu. Tibetská astrologická tabulka obsahuje pět prvků (dřevo, oheň, země, železo a voda), dvanáct zvířat zvěrokruhu (myš, vůl, tygr, zajíc, drak, had, kůň, ovce, opice, pták, pes a prase), magický čtverec devíti číslic mewa a osm trigramů parkha (čínské trigramy). Ze znalosti data narození je možné určit čtyři kategorie života (životní energii, zdravotní stav, finanční situaci a úspěch), vypracovat horoskop nebo doporučit data významných životních událostí např. svatby. Kálačakra tantra, jedna z nejvýznamnějších tanter tibetského buddhismu spolu s šedesátiletým kalendářem tvoří základ tibetské astronomie kar-ci.

Tradiční tibetské lékařství představuje ucelený systém chápání fyziologie a patologie lidského těla, stanovení diagnózy a postupu léčby. Podle tibetských lékařů se tělo skládá ze tří substancí (šťáv): vitální energie čili větru, vnitřního tepla čili žluči a hlenu. Šťávy mají svou analogii i ve třech jedech - připoutanosti, agresi a nevědomosti, chápaných jako zdroj veškerého utrpení živých bytostí. Každý člověk odpovídá určitému konstitučnímu typu s rozdílným poměrem těchto šťáv. Nemoci jsou důsledkem porušení jejich rovnováhy v těle. Míru porušení rovnováhy tří šťáv zjišťuje lékař pomocí celé řady diagnostických technik, doplněných o informace rázu astrologického. K nejzákladnějším patří pulsová diagnostika, rozbor moči a vyšetření jazyka. Terapie se potom zaměřuje nejprve na vhodnou životosprávu, tj. dietu a pohybový režim včetně speciálních cviků. Teprve na druhém místě následuje léčba medikamenty a další nemedikamentózní techniky.

Základním pramenem tibetské medicíny je spis Gjü-ži (Čtyři tantry), za jejichž autora je považován otec tibetské medicíny Juthog Jöntön Gönpo (708 - 833). O autoritativní komentář s názvem Modrý lapis lazuli (Baidúrja ngönpo) ke Gjü-ži se zasloužil Sanggjä Gjamccho (1653 - 1706). Tento učenec založil v roce 1696 lékařskou klášterní kolej na Čagpori ve Lhase a nechal namalovat také soubor 77 barevných instruktivních obrazů na plátně ve stylu obrazů thangka, které detailně zobrazují kosterní i svalovou anatomii těla, uložení orgánů, žíly, tepny i kanálky, kudy proudí jemná životní energie, rostliny a ingredience používané v medicíně, a také např. vývoj plodu v děloze a porod.

Třetím patriarchou tibetského lékařství, který se postaral o rozvoj teoretické i praktické medicíny a astrologie, je Khjenrab Norbu (1883 - 1962), osobní lékař 13. dalajlamy, který se roku 1916 stal ředitelem Tibetského lékařského a astrologického institutu (tibetsky Mäncikhang) ve Lhase. Po čínské invazi do Tibetu v roce 1959 byla činnost Mäncikhangu dočasně zastavena. Mnoho lékařů a studentů bylo zatknuto, uvězněno a posléze zabito. V následujících letech čínské úřady zničily nepřeberné množství léků, textů a obrazů.

Dalajlama po útěku do indického exilu již 23. března 1961 znovuotevřel Mäncikhang v Dharamsale jako součást plánu zachování tibetské kultury v exilu. V Mäncikhangu, který byl otevřen pouze s jedním lékařem a jedním astrologem, po pěti letech absolvovala první skupina lékařů a po dalších třech první skupina astrologů. V roce 1980 vzniklo v Mäncikhangu výzkumné oddělení, které se specializuje na klinickou medicínu. O čtyři roky později nastoupili do školy první zahraniční studenti, kteří studovali v tibetštině, od roku 1995 je možné v Mäncikhangu studovat tibetskou medicínu i astrologii také v angličtině. Do konce devadesátých let byly otevřeny pobočky i na mnoha jiných místech Indie. V současnosti má Mäncikhang 40 poboček v Indii a Nepálu.

Kromě správy nemocnice v Dharamsale a svých poboček se Mäncikhang stará hlavně o výchovu nových lékařů a astrologů. Na zdejší fakultě mohou studenti v pětiletém studiu získat titul bakaláře (mänpa kačhupa) tradiční tibetské medicíny a chirurgie, a nebo titul bakaláře (cipa kačhupa) tradiční tibetské astrologie a astronomie. Astrologické oddělení pak vytváří roční kalendáře, amulety a horoskopy pro klienty v Indii i v zahraničí. Ve farmaceutickém oddělení se vyrábí více než 17 druhů tradičních tibetských léků, léčivé rostliny se zpracovávají v oddělení léčivých rostlin. Vyvoz do zahraničí a prodej v Indii má na starosti oddělení nazvané Mäncikhang Export. Poslední významnou součástí Mäncikhangu je dokumentační a publikační oddělení. Kromě toho součásti je Mäncikhangu i lékařské a astrologické muzeum.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 9 - podzim 2000.



[  15.10.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]