Tibinfo - informační systém o Tibetu
Informace
   

Představujeme

NESEHNUTÍ

„Pryč s tibetskými revizionisty“, „Jdeme pevně za svým předvojem zastupitelstva města Brna“, „Plníme odkaz předsedy Maa“, „Hanba dalajlamově klice“. Tyto transparenty nesli 10. března 2000 v brněnských ulicích mladí lidé, oblečení do montérek s červenými srpy a kladivy na klopách a s portrétem Mao Ce-tunga a červeně lemovanou fotografií brněnského primátora Petra Duchoně v rukou. Měli s sebou i dopis, v němž jako zástupci Číny děkovali za to, že brněnští zastupitelé odmítli provokace namířené proti Čínské lidové republice.

Tak vypadala jedna z úspěšných kampaní organizovaných Nezávislým sociálně-ekologickým hnutím (NESEHNUTÍ). Touto akcí její členové protestovali proti stanovisku brněnského zastupitelstva, jež se opět rozhodlo, že se nepřipojí k dlouholeté kampani Vlajka pro Tibet. „Happening byl pojat jako děkovná delegace mladých čínských komunistů, kteří jdou vyjádřit svůj obdiv k zásadovému postoji zastupitelů,“ řekla k tomu členka NESEHNUTÍ Kateřina Lišková. Protest měl, jak se píše v tiskové zprávě NESEHNUTÍ, také ukázat, „do jaké společnosti se svým stanoviskem představitelé města zařadili“.

NESEHNUTÍ vzniklo v říjnu 1997 jako nevládní nezisková organizace zabývající se ochranou lidských práv a životního prostředí. „Chtěli jsme ukázat, že mezi ochranou lidských práv a ochranou životního prostředí existují určité souvislosti,“ uvedl k vzniku NESEHNUTÍ Milan Štefanec. „Proto jsem začali i s podporou Tibetu, kde se porušují lidská práva a zároveň tam dochází k narušování životního prostředí tím, jak v této oblasti čínská vláda hromadí své armády a vyváží tam jaderný odpad,“ dodal.

Na podporu Tibetu již NESEHNUTÍ uspořádalo mnoho akcí. Pravidelně se podílí na organizaci březnových demonstrací a kampaně Vlajka pro Tibet, mnohokrát již také její členové uspořádali v Brně přednášky a besedy o Tibetu a sestavili protestní dopisy adresované čínským představitelům. Mnoho členů NESEHNUTÍ také pomáhalo při organizaci etnografické výstavy Tibet 2000, která se konala letos na jaře na Pražském hradě. „Naší nejúspěšnější tibetskou akcí bylo pořádání semináře ke Dni lidských práv na Masarykově univerzitě, kam přijel i tibetský lektor Tänzin Dargjä. Vzbudilo to zájem veřejnosti i odborníků,“ uvedl Štefanec.

NESEHNUTÍ ale sleduje i lidská práva v jiných zemích. Vede například kampaň za práva původních obyvatel mexického Chiapasu a na jaře spoluorganizovalo v Brně festival filmů o lidských právech Jeden svět 2000, který pořádá společnost Člověk v tísni.

V reakci na poslední krvavé události v Čečensku zorganizovali členové NESEHNUTÍ také několik demonstrací. Několik členů na loňské demonstraci před ruským konzulátem v Brně chtělo poukázat na to, že představitelé Ruska mají ruce od krve čečenských civilistů, a popsalo zdi konzulátu rudou barvou. Úřady ale jejich akci na podporu obyvatel Čečenska neschválili a tři aktivisté byli brzy poté obviněni z trestného činu poškozování cizí věci. Soud rozhodl, že bude každý z nich vykonávat sto hodin obecně prospěšných prací, ale aktivisté se proti rozsudku odvolali.

Vedle lidských práv se NESEHNUTÍ zabývá také ochranou životního prostředí. Snaží se například zabránit výstavbě rychlostní komunikace, která by vedla územím brněnské přehrady a městskou částí Brno-Bystrc. V rámci této kampaně nazvané Příroda nebo asfalt? vypracovali členové NESEHNUTÍ společně s Českým a Slovenským dopravním klubem a organizací Děti Země vlastní plán na řešení špatné dopravní situace v Brně. Jejich Aktivní nulová varianta zahrnuje plány na dokončení velkého městského okruhu, stavby záchytných parkovišť, zkvalitnění služeb městských dopravních prostředků, dokončení systému cyklistických stezek aj.

NESEHNUTÍ se angažuje i na podporu práv zvířat, a to především v kampani Cirkus ano, ale bez zvířat. Tou chce tato organizace docílit, aby nebyla cirkusová zvířata týrána a aby zacházení s nimi lépe kontrolovaly orgány státní správy.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 9 - podzim 2000.



[  15.10.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Peřinová  ]