Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Toulky Tibetem

Terdom

 

Poté, co si Guru Rinpočhe vzal za manželku svojí duchovní družku Ješe Cchogjal, a tím upadl do nemilosti králových ministrů, odešel do hor na východ od Lhasy. Usídlil se v jeskyni nad strmým údolím, přehrazeným malým příčným hřebenem, a oddával se meditacím a studiu. Dole v údolí se nacházelo jezírko, ve kterém žil strašný démon. Z jezírka vystupovaly páry a vzduch kolem byl jedovatý. Každá bytost, která se sem zatoulala, zemřela. Každý pták, který sem doletěl, padl mrtvý do jezera. Když se živoucí bytosti dověděli, kdo se usídlil v jeskyni nad jezírkem, přišli za Guru Rinpočhem a prosili ho, aby je zbavil strašného démona. Guru Rinpočhe využil svých magických sil, a ačkoli seděl ve své jeskyni, i na dálku démona hravě porazil a zabil. Pak uchopil své dordže a hodil ho směrem k jezírku. Dordže doletělo dolu, prorazilo díru do příčného hřebenu a uvolnilo cestu jedovaté vodě z jezírka. A na důkaz toho, že místo je čisté a vhodné k duchovní praxi, vytvořil na místě vyschlého jezírka prameny horké vody. Od té doby uplynulo mnoho času a u pramenů vznikl klášter Terdom.

Legendu o vzniku horkých pramenů a kláštera Terdom zná prakticky každý Tibeťan, a protože Terdom je spojen se životem Guru Rinpočheho (Padmasambhavy) a jeho družky Ješe Cchogjal, je dnes oblíbeným poutním a „lázeňským“ místem. Turisté jej naštěstí navštěvují jen zřídka.

Klášter Terdom patří škole Digung Kagjü a žije v něm několik stovek mnišek. Malé domečky, které mnišky obývají, jsou rozeseté na strmém svahu od horkých pramenů (asi 4200 m n. m.) až skoro k jeskyni Guru Rinpočheho asi o 500 metrů výše. Kora, posvátný okruh okolo kláštera, začíná u chrámu Guru Rinpočhe lhakhang s několika velkými sochami Guru Rinpočheho a Ješe Cchogjal, pokračuje kolem horkých pramenů přes příčný hřeben s dírou na odtok vody z pramenů na protilehlý svah, odkud je na klášter asi nejhezčí pohled. Málem neznatelná stezka pak klesá zpět k pramenům a dále strmě stoupá nahoru až k jeskyni Guru Rinpočheho, odkud může vytrvalý poutník po vrstevnici pokračovat k jeskyni Ješe Cchojal, anebo se druhým koncem údolí vrátit zpět k pramenům. Vykoupáním v horkých lázních se posvátný okruh uzavírá.

Poutník najde u pramenů skromnou ubytovnu provozovanou mniškami, kde může přenocovat, a také malý špatně zásobovaný obchůdek, kde si může koupit nanejvýš instantní nudlovou polévku nebo pár cetek. Hospoda nebo restaurace zde není. Do Terdomu nejezdí žádná pravidelná doprava, pro movitější turisty je vhodné pronajmout si vlastní automobil. Ostatní se mohou svést s tibetskými poutníky nebo zkoušet stopovat. Nedaleko od Terdomu leží klášter Digungthil, sídelní klášter školy Digung Kagjü.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 8 - léto 2000



[  01.07.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]