Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Cestování

Peníze, pošty, internet a další informace pro individuální turisty v Tibetu

Peníze
Oficiální měnou v Tibetu je čínsky jüan, 1 Jüan (Y) = 10 Jiao = 100 Fen. Kurs v květnu 2002 byl 1 US Dolar = 8.0 - 8.2 jüanů. Prakticky se nepoužívají mince, bankovky jsou v hodnotách 1, 2 a 5 Jiao, 1, 2, 5, 10, 50, 100 Y. V Tibetu můžete měnit peníze v bance nebo na černém trhu. V bance ve Lhase (poblíž křižovatky se sochou dvou zlatých jaků nebo u hotelu Kjirä) a v Žikace (poblíž hotelu Žikace) je možné měnit hotovost (nejlépe USD) a také cestovní šeky (American Express), ale je potřebné počítat s tím, že otvírací hodiny jsou velice krátké. Veksláci se ve Lhase pohybují v okolí hlavní pošty GPO. V malých městech nebo vesnicích je výměna peněz velmi těžká, často nemožná. V hraničním městečku Zhangmu jsou dvě banky (jedna přímo u hranice a jedna v centru města), ale prakticky pořád jsou zavřené. Můžete měnit peníze na černém trhu, veksláci jsou pořád k dispozici poblíž hranice. Velmi výhodné je měnit nejen USD, ale i nepálske rupie na jüany a obráceně, což je velmi výhodné hlavně v případě, že opouštíte Tibet a potřebujete se zbavit zbylých jüanů.

Pošta
Hlavní pošta GPO (General Post Office) ve Lhase v blízkosti Potaly je vhodné místo pro poslání dopisů a pohledů do zahraničí. Typická cena je 4,20 Y za pohled a o něco víc za dopis. Na poště je možné také koupit hezké a levné pohledy ve filatelistickém oddělení, kde je i dobrý výběr hezkých poštovních známek. V Žikace je nová pošta na ulici spojující autobusové nádraží s klášterem Tašilhünpem. V Gjance je opět malá pošta v blízkosti hotelu Gjance. Balík do zahraničí (např. knihy, dárečky apod.) je možné poslat pouze z GPO ve Lhase, kde se také vyplňují celní formuláře. V Žikace tato služba není pro turisty k dispozici.

Telefon
Přímé telefonické spojení do Evropy nebo Ameriky je možné z Telegraph Office ve Lhase, který je ve stejné budově jako GPO. Státem určená cena do Evropy je 20,70 Y za 1 min. Pro přímé telefonické spojení je možné také použít telefony v hotelích nebo ve veřejných telefonních stanicích za stejnou cenu nebo jen nepatrně vyšší. Tyto telefony ihned po hovoru automaticky určí cenu hovoru. Počet těchto telefonů ve Lhase stále stoupá.

Internet
V turistické Lhase je možné bez větších problému použít internet na několika místech za 15-20 Y za hodinu. V menších městech to je s internetem horší, internetové kavárny jsou určeny zejména pro Číňany a tak i ceny bývají podstatně nižší 3 - 10 Y za hodinu.

Časové pásmo
V Tibetu platí celočínský čas, který je posunut o 7 hodin napřed před naším letním časem.

Elektrické napětí
V Tibetu se používá stejný systém rozvodu elektrické energie jako u nás (220 V / 50 Hz).

Studentský průkaz
Je vhodné si na černém trhu v Číně nebo ve Lhase koupit falešný čínský studentský průkaz (Student's Identity Card). Tento průkaz je pak možno používat bez ohledu na věk. Použitím tohoto průkazu je možné získat výrazné slevy v jízdném ve státních autobusech (sleva až 50 - 70 %) nebo slevy na vstupném do Potály, Džókhangu, klášterů apod. (opět 50 - 70 %).

Vstupné
Před vstupem do hlavních objektů turistického zájmu se platí vstupné. Vstupné je rozdílné pro cizince a Číňany, Tibeťané většinou neplatí. V případě, že jste držiteli studentské průkazky Student's IC můžete získat výrazné slevy (50 - 70 %). Vstupné se pohybuje v rozmezí od 5 Y v menších a méně navštěvovaných klášterech až po 70 Y do Potaly. Je pravděpodobné, že v budoucnosti se bude vstupné postupně zvyšovat.

Varování
Pamatujte, že Tibet je pod čínskou komunistickou okupací a vaše chování může být pro Tibeťany potenciálně nebezpečné. Nepřinášejte do Tibetu tibetskou národní vlajku a materiály pojednávající o nezávislosti Tibetu nebo lidských právech. Fotografie J.S. dalajlamy byly po léta nejvhodnějším dárečkem pro každého Tibeťana. Od května 1996 je ale jejich dovoz do Tibetu přísně zakázán a pro Tibeťany to může být nebezpečné!



[  15.06.2002    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]