Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Cestování

Jídlo a pití individuálního turisty v Tibetu

Situace je rozdílná ve velkých městech (Lhasa, Žikace a Gjance) a na venkově. Ve velkých městech není problém se získáním jídla a nápojů. Ve Lhase je mnoho restaurací a hospod v širokém rozsahu cen a kvality jídla a stolování, v Žikace a Gjance je výběr menší, ale dostačující. Na venkově je možné očekávat problémy se zajišťováním jídla a pití. V malých vesnicích nemusíte najít žádné jídlo a nejlepším řešením je přivézt si ho z větších měst. Na Silnici přátelství (Friendship highway) jsou motely (truckstops) a restaurace s jednoduchým jídlem.

V celém Tibetu je možné najít tibetské a čínské restaurace a hospody. Tibetské restaurace jsou jednoduché a levné. Neočekávejte jídelní lístek, ale příjemnou atmosféru. Typické ceny pro jedno teplé jídlo se pohybují v rozmezí 5 - 12 Y. V těchto restauracích se podává hlavně jídlo obsahující maso. Jste-li vegetariáni, nebuďte smutní, prostě řekněte ša me (ne maso), nebo ša me ronang (ne maso prosím), jděte přímo do kuchyně a ukažte, na co máte chuť.

Tibetské národní jídlo je campa a tibetský čaj, který obsahuje sůl, mléko a jačí máslo. Očekávejte, že v klášterech a chrámech dostanete velké množství jak čaje, tak campy. V restauracích se podává také nudlová polévka thugpa, taštičky plněné masem momo, pečené nebo vařené maso, tibetský nebo čínský čaj, zelenina, vajíčka, rýže a nudle.



[  17.06.2002    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]