Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Cestování

Levné ubytování v centrálním Tibetu

Následující popis levných a nejlevnějších hotelů pro individuální turistiku zahrnuje pouze hotely vlastněné nebo vedené Tibeťany, drahé nebo čínské hotely zde nejsou popsány. Obecně je možné říct, že ceny ve Lhase, Žikace a Gjance jsou stejné, určené státem. Jedno lůžko v dvoulůžkovém pokoji stojí 40 - 60Y, ve čtyřlůžkovém pokoji 30 - 40Y a v šestilůžkovém pokoji 25 - 30 Y. Jinde jsou hotely levnější (25, 20 a 15 nebo 10 Y).

Lhasa
Nejpopulárnější hotely jsou v okolí Džókhangu ve staré tibetské části města. Hotel Snow Land je umístěn v blízkosti tradiční tibetské nemocnice přibližně 200 m od hlavního vchodu do Džókhangu. Nejpopulárnější lhaský hotel Jak leží v blízkosti tržiště s máslem a masem ve staré části města. Další populární hotely jsou Kjirä a Banag Žol, oba v blízkosti tržiště.

Žikace
Nejoblíbenějším hotelem ve městě je hotel Tändzin (Tändzin dongkhang) na tibetském tržišti v tibetské části města. Levný hotel je také proti vchodu do kláštera Tašilhünpo. Nejlevnější pokoje jsou ve dvoře vlevo od hlavního vchodu.

Gjance
Hotel Gjance u malé pošty je velký, ale ne moc hezký. Jiný hotel je již pouze čínský na ulici vedoucí ke Khumbumu. Na podzim 1997 a 1998 směli zahraniční turisté nocovat pouze v drahém čínskem hotelu v čínské části města stranou od tibetského centra.

Nakarce
V Nakarce jsou dva velmi prosté tibetské hotely, oba levné.

Sakja
V této vesnici jsou pouze dva velice prosté hotely. Jeden je přímo u vchodu do kláštera a druhý na místě, kde končí autobusy, které přijíždějí z Žikace.

Ňalam
Hotel Snow Land je hezký a levný tibetský hotel.

Cethang
V Cethangu je několi hotelů různé cenové kategorie. Zahraniční turisté mohou bydlet pouze v drahém hotelu Cethang u PSB a je velký problém sehnat jiné levnější bydlení.

Samjä
V Samjä je možné bydlet v levné a prosté ubytovně pro poutníky příko v kláštěrě.

Ali
V Ali je možno bydlet pouze ve dvou levných hotelech (jeden je na hlavní křižovatce ve městě, druhý na silnici do Lhasy) za stejnou cenu 30,- Y za osobu.

Darčhen a posvátná hora Kailás
U posvátné hory Kailás je možné bydlet v Darčhenu je jediné ubytovně za horentní cenu 50,- Y za osobu. Při obcházení posvátné hory Kailás je možné bydlet v „ubytovnách“ (pouze dřevěná palanda a horká voda) poblíž klášterů Dhira gönpa a Dzuthul phug gönpa.



[  18.06.2002    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]