Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Toulky Tibetem

Sogwo

 

Zdlouhavá cesta otlučeným místním autobusem rozlehlými zelenými náhorními rovinami posetými mongolskými jurtami a tibetskými pasteveckými stany předznamenává atmosféru v městečku Sogwo. Než autobus dojede do Sogwa, musí překonat desítky kilometrů po zničené prané silnici, podobné spíše oraništi. U prvních domečků autobus najednou prudce odbočí doleva a najede na rovnou dvouproudovou asfaltovou silnici, hlavní a jedinou ulici tohoto bizardního městečka. Návštěvník se ani nevzpamatuje z asfaltu a autobus zastaví před bílou vykachlíkovanou budovou s modrými okny, místním nádražím.

Život v Sogwu je soustředěn na hlavní ulici táhnoucí se jako čára narýsovaná podle pravítka přes celé město, kterou lemují nevzhledné patrové budovy. Stojíte-li uprostřed města, v dáli vidíte, jak na obou jeho koncích silnice najednou končí a mění se pouze v neznatelnou prašnou okresku klikatící se kolem malých hliněných domečků a pasteveckých stanů. To, že do městečka turisté přijíždí jen velmi zřídka poznáte okamžitě. Pro čínské muslimy, Mongoly i Tibeťany je každý cizinec vítanou příležitostí k vytržení z poklidného života malého města. Zejména kočovní tibetští Banagové a Gologové si vás budou prohlížet obzvláště pečlivě, někdy i s otevřenou pusou. Při pohledu kolem sebe budete pusu otvírat možná taky. Mongolové i Tibeťané prohánějící se po ulici na koních připomínají spíše idylický americký divoký západ. To, že jste v Tibetu, vám rychle připomenou pestře oblečení Tibeťané jezdící nejen na koních, ale i na vyzdobených jacích.

Když si dostatečně užijete městečka, můžete se v létě toulat po okolních rozkvetlých loukách s poletujícími motýly, plachými svišti a sysly a také s nepřebernými stády jaků a ovcí. Můžete zajít na kus řeči k pastevcům, pozorovat jejich zručné ruce při stříhání ovcí a popíjet osvěžující čaj nebo jíst lahodný čerstvý jogurt žo, oblíbenou tibetskou pochoutku. Dávejte si pouze pozor na zuřivé hlídací psy.

Zatoužíte-li navštívit klášter, můžete zajít do tři kilometry vzdáleného Lakhagön gandän dargjälingu. Klášter, který patří škole Gelug, postavil šestý Lakha tulku Lozang Dinpa Thubtän Gjamccho v minulém století na příkaz desátého pančhenlamy. Dnešnímu opatovi, sedmému Lakha tulkuovi, je pouze dvacet let a tak snad i proto je klášter plný velmi mladých mnichů. Pro ně je pak cizinec vítanou příležitostí jak si zpestřit jednotvárný mnišský život a ukázat vám vše zajímavé, co v klášteře je. A přijdete-li do kláštera v sobotu dopoledne, překvapí vás obrovské zaujetí malých kluků s jakým hrají na louce u kláštera fotbal.

Sogwo, centrum mongolského autonomního okresu, najdete na mapách pod čínským názvem Che-nan (Henan). Do města se dostanete autobusem ze Sin-ningu nebo z Rebkongu. V městečku najdete restaurace a několik hotelů a stejně jako do většiny míst východního Amda, ani do Sogwa nepotřebujete čínské povolení.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 15 - jaro 2002



[  11.02.2003    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]