Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Toulky Tibetem

Gongkar Čhöde

Jen 10 kilometrů od jediného tibetského civilního letiště v Gongkaru, které je od Lhasy vzdálené asi 100 km, najdete klášter Gongkar Čhöde. Malý hornatý výběžek ho ukrývá před očima cestujících vystupujících z letadel, které přilétají z Čcheng-tu, Pekingu, Si-anu nebo nepálského Káthmándú. Jen málo turistů však odbočí z hlavní silnice vedoucí do Lhasy, aby po několika stech metrech prašné silnice spatřili jeden z nejvýznamnějších sakjapovských klášterů.

Gongkar Čhöde, Tibeťany také nazvaný Gongkar Dordžedän, založil v roce 1464 Dordže Dänpa Künga Namgjal, žák proslulého Sönam Gjalcchäna - významného tibetského učence a politika 14. století. Kromě toho, že klášter je centrem sakjapovské podškoly Žung, je významný malířským stylem Khjenri, který se v centrálním Tibetu prakticky nevyskytuje. Styl Khjenri je ovlivněn čínským buddhismem. Místo tradiční vertikální symetrie s jednou významnou postavou uprostřed používá symetrii diagonální s postavou posunutou do strany a dolů. Významnou součástí obrazů je pak krajina. Tento druh malby pochází z Khamu, kde ho lze najít v mnoha klášterech patřících školám Sakja a Kagjü. Původní fresky v klášteře Gongkar Čhöde vytvořil Džamjang Khjence Wangčhug v druhé polovině 16. století.

Mohutný hlavní chrám, připomínající spíše pevnost, je typický pro velké kláštery školy Sakja. Dükhangu s 64 nosnými sloupy dominují sochy zakladatele kláštera Dordže Dönpy a také Guru Rinpočheho, Buddhy Šákja Thubpy a Sakja Pandity. Mezi nejvýznamnější původní fresky, které vytvořil Džamjang Khjence, patří vyobrazení pěti patriarchů školy Sakja (Sačhen Künga Ňingpy, Sönam Camy, Dagpa Gjalcchäna, Sakja Pandity a Čhögjal Phagpy) u vstupu do vnitřní svatyně. Kromě nich najdete původní fresky malované stylem Khjenri na vnitřním posvátném okruhu v dükhangu. Velkou škodou je, že ve vnitřní svatyni se nezachovaly žádné zbytky původní sochy Buddhy Šákja Thubpy, která dosahovala výšky tří pater a obsahovala lebku indického mistra Gajadhary, který žil v 11. století. Svatyni ochránců dominuje freska ochránce Mahákály ve formě Gönpo gur, který patří k hlavním ochráncům školy Sakja. Gönpo gur je na temných zdích svatyně malovaný zlatem na černém podkladě. Ve druhém patře pak najdete nádherné fresky zobrazující původní plán kláštera, meditační božstva školy Sakja v čele s Kje dordžem (Kjedor, Hévadžra), a také další božstva spojená s hlavním učením školy Lamdä. V klášteře probíhají restaurační práce, protože podobně jako tisíce jiných tibetských klášterů byl v 50. letech Číňany velmi poškozený.

Dorazíte-li do Gongkar Čhöde v období svátků, např. když Tibeťané slaví Nový rok Losar, můžete zdejší mnichy vidět, jak předvádí bubnový čham Nga čham - rituální tance s maskami, při kterých mají na zádech velké bubny nga. Budete-li chtít v klášteře ležícím u vstupu do gongkarského údolí nebo v jeho okolí strávit několik dnů, nudit se určitě nebudete. Můžete se projít k nedaleké řece Jarlung Cangpo (Brahmaputra) nebo do pět kilometrů vzdáleného kláštera Dečhen Čhökhor z 13. století, který patří škole Dugpa Kagjü. Na dohled od kláštera na cestě do Lhasy na kopečku nad silnicí u řeky najdete ruiny pevnosti Gongkar dzongu, která až do 50. let minulého století byla sídlem místní vlády Gongkarského okresu. A nebo se můžete jen tak toulat po okolních malých vesničkách a políčkách, které je obklopují.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 20 - léto 2003



[  07.02.2004    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]