Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Toulky Tibetem

Labrang

 

Kora, posvátný okruh okolo kláštera měřící více než tři kilometry, je většinu dne opuštěný. Jen tu a tam někdo z místních prochází kolem tisíců mlýnků, které lemují jižní a východní část kláštera. Osamělý turista má dostatek času na to, aby všechny pomalu roztočil. Ospalá atmosféra posvátného okruhu jednoho z nejvýznamnějších tibetských klášterů se těsně před západem slunce rychle ztratí. Stovky, možná tisíce, místních babiček a dědečků, dětí s rodiči i bez nich najednou zaplaví koru. Neuvěřitelnou rychlostí zdolávají stovky metrů a tisíce mlýnků a bez přestání recitují mantry. Vřava, ruch a pohyb vytlačily celodenní klid a nehybnost.

Labrang Tašikhjil je klášterem i mnoha dalších protikladů. Přijďte se sem podívat přes víkend v sezóně a budete zaskočeni tisíci čínskými turisty, kteří hlasitě prochází jednotlivé části kláštera. Poté, co si hordy čínských turistů u vchodu zaplatí vstupné, je místní mniši vodí po skupinkách od chrámu ke chrámu. Cvakají spouště fotoaparátů... Úplný tibetský Karlštejn. V poslední době jim zdatně začínají konkurovat i cizinci, i když proti Číňanům jsou pořád v menšině.

Stačí však přijít na jaře nebo začátkem léta, kdy sezóna ještě nezačala a můžete si v klidu projít celý klášter, popovídat s místními mnichy nebo nikým nerušeni sedět dlouhé hodiny v některém z mnoha chrámů a chrámků. Můžete si od zdejších mnichů nebo domácích nechat vyprávět příběh o významném tibetském učenci Džamjang Žäpä Dordže Ngawang Cöndüovi, který začátkem 18. století přijal pozvání místního prince Galdana Erdeni Džinonga, aby zde, v severovýchodním cípu Amda, postavil klášter. Džamjang Žäpä vybral pro stavbu kláštera místo poblíž dnešního města Sangčhu a v roce 1709 zde založil klášter Labrang Tašikhjil.

V průběhu dalších dvou století bylo v klášteře založeno šest dacchangů, klášterních fakult, a klášter se stal významní duchovní a vzdělávací institucí, která překračovala hranice Amda. Klášter je jedním ze šesti největších klášterů školy Gelug v celém Tibetu a díky poloze na okraji Tibetu zde studovalo mnoho mnichů i z dalekého Mongolska a Burjatska. Význam zakladatele kláštera je patrný dodnes, představeným kláštera jsou převtělenci Džamjang Žäpy, v současnosti je to šestý Džamjang Žäpa Lobzang Džigme Thubtän Čhökji Ňima. Z mnoha dalších převtělenců kláštera je zde ještě velmi významná linie Gungthangů, kteří dosahují významů Džamjang Žäpů, zatím poslední, šestý Gungthang Džigme Tänpä Wangčhug, zemřel v roce 2000.

V klášteře žilo začátkem 20. století až 4000 mnichů, v současnosti je to asi polovina, z nichž jen asi 1000 má oficiální povolení k pobytu a dalších 1000 žije dlouhodobě v klášteře bez povolení.

Labrang leží v tibetském autonomního okrese Känlho, který je dnes součástí čínské provincie Kan-su. Do městečka Sangčhu (čínsky Sia-che) se dostanete několikrát denně autobusem z Lan-čou (7 hodin) a z Cö (70 km, 1,5 hodiny) nebo jednou denně z Rebkongu (4 - 5 hod).

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 25 - podzim 2004



[  25.09.2005    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]