Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Cestování

Zdraví na cestách po Asii 5. - Poznámky k návštěvě Tibetu

Níže uvedené zdravotní informace o cestování po Asii byly s laskavým dovolením autorů převzaty z knihy Cesta na Východ - průvodce pro nezávislé cestování, Lingam 1999. Závěrečné poznámky k návštěvě Tibetu pak z vlastních zkušeností doplnil Ľubomír Sklenka

Vzhledem k tomu, že většina individuálních návštěvníků přijíždí do Tibetu z Nepálu, Indie, Pákistánu nebo Thajska či Laosu (přes Čheng-tu v S' čhuanu) je vhodné obecné informace o zdraví a hygieně uvádět i na TIBINFO. Drsné suché vysokohorské klima se výrazně odlišuje od vlhkých horkých oblastí indického subkontinetu a jižní Asie. Obecně je možné říct, že situace v Tibetu je z hlediska hygieny a případných zdravotních problémů podstatně příznivější, než ve zbytku Asie:
  • Očkování do Tibetu není nutné
  • Cestovní lékárnička je vhodná obsáhlejší, zejména pokud chcete pobývat v odlehlých oblastech západního nebo severního Tibetu. Ve Lhase, Žikace a Cethangu je možné nakoupit léky, v jiných městech a na vesnicích již ne.
  • Nemocnice a lékař jsou k dispozici pouze ve Lhase, Žikace a Cethangu, v malých městech, vesnicích a odlehlých oblastech je nenajdete, musíte se spoléhat pouze na sebe a vaší lékárnu.
  • Nemocí, které můžete dostat v Tibetu, není mnoho, kromě průjmových onemocnění je pravděpodobnost velmi malá, u malárie nulová. Pozor však na vysokou nadmořskou výšku a vysokohorskou nemoc, počas svého pobytu v Tibetu jste pořád nad 3500 m n.m., v západním Tibetu u posvátné hory Kailás nad 4500 m n.m. Nejlepší prevence je nepřehánět pohyb, pokud nejste aklimatizování, a zejména dostatek tekutin.
  • Jídlo a pití z hygienického pohledu je v Tibetu také bez problému. Opět nezapomínejte na dostatek tekutin v suchém vysokohorském terénu, aby nedocházelo k přehřívání těla v poledne.
  • Jedovatí živočichové opět nepředstavují v Tibetu žádný problém. Největší nebezpečí vám hrozí pouze od tibetských psů, kteří zuřivě hlídají stáda pastevců na tibetských náhorních plošinách. Ochrana proti nim je jediná - zahnat psy kameny a zejména hlasitý křik, který upoutá pozornost pastevců, kteří se o zuřivé jedince postarají.


Další díly:
1 - Před odjezdem   2 - Na cestách   3 - Nemoci   4 - Po návratu   5 - Poznámky k návštěvě Tibetu



[  13.06.2002    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]