Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Toulky Tibetem

Tibetským světem

Království orchidejí

Ten pocit zažil asi každý, kdo se delší dobu potuloval po Indii - najednou je toho všeho moc. Moc lidí, horka, hluku, špíny, vyprahlých rovin, pachů a vůní… A to je ta pravá chvíle odjet do Sikkimu, kde je všechno naopak: příjemné subtropické podnebí, hory, svěží vánek, lidí tak akorát, čisto a ticho.

Toto původně samostatné knížectví je od roku 1975 jedním ze svazových států Indie a má necelých 40 tisíc obyvatel. Žijí tu především Nepálci a původní Lapčové, většinou hinduisté a buddhisté. Všichni návštěvníci, včetně Indů, musejí mít zvláštní povolení, které lze získat třeba v Dillí nebo v hraničním městečku Siliguri, odkud je to už pouhých pět hodin cesty místním autobusem do Gangtoku, hlavního města Sikkimu.

Najednou jste v jiném světě. Vysoké hory, kterým vévodí třetí nejvyšší hora světa Khančhendzonga (8586 m), se zdají být na dosah, všude spousta zeleně, květů a vůní. Gangtok leží ve výšce 1800 m a jeho výstavné domy i malé domečky se šplhají z údolí řeky Ranipul podél hlavní silnice, klikatící se v širokých serpentinách nahoru do kopců. Každý dům, dvorek i balkon je přeplněn květináči (nebo jen starými plechovkami) s květinami, hlavně orchidejemi. Ty jsou zavěšeny dokonce i na sloupech veřejného osvětlení. Ještě bohatší jsou horské stráně všude kolem.

Gangtok má ovšem i pozoruhodné umělecké památky. Ty nejvýznamnější jsou v místním Cuglakhangu a v Tibetském institutu Namgjal. V jeho sbírkách jsou bohatě ilustrované rukopisy, vzácné staré knihy, sochy a další náboženské předměty, především thangky. Institut je obklopen orchidariem, kde je k vidění více než 450 druhů těchto nádherných květin (kvetou od dubna do června).

Nejvýznamnějším sikkimským klášterem je Rumtek, vzdálený 34 km od Gangtoku. Založil ho hlavní představitel školy Karma-kagjü 16. karmapa po čínské okupaci, kdy představitelé této školy opustili Tibet. Hlavní chrám je vybudován podle chrámu v Cchurphu v Tibetu nedaleko Lhasy. V zadním traktu chrámu v Rumteku je i místnost, kde ve zlatých čhörtenech uchovávají popel nejvýznamnějších karmapů. Celý areál zaujímá plochu několika desítek hektarů. Je tu několik čhörtenů různých velikostí s tisíci modlitebních praporků, trochu v ústraní ženský klášter a asi 500 m pod hlavním chrámem nejstarší chrám, který je stejně jako všechny ostatní vyzdoben nádhernými freskami, thangkami a sochami.

Chcete-li poznat sikkimskou přírodu, nádherný je jednodenní výlet k jezeru Cang, které je ve výšce 3750 metrů a jen 8 km od tibetských hranic. Sami se tam ale nedostanete. Potřebujete zvláštní povolení, průvodce a džíp z cestovní kanceláře. Po cestě míjíte vojenské tábory, vojenská vozidla a cestáře, kteří v tomto obtížném terénu musejí silnici neustále opravovat. Na každém kroku je cítit, že ne zrovna přátelská Čína je nebezpečně blízko… Samotné jezero a jeho okolí je však oázou klidu, jeho břehy jsou obklopeny stovkami nízkých rododendronů. A překrásná je i samotná cesta k jezeru: Stále se před vámi odkrývají nové a nové pohledy na zasněžené horské vrcholy.

V Sikkimu je ještě řada zajímavých míst, které můžete navštívit: třeba klášter Pämajangce a jezero Khečhapari v západní části země. Blízkost tibetských hranic však znamená, že na trek musíte jít s cestovní kanceláří a jako členové organizované skupiny.



[  10.05.2006    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Marie Richtová  ]