Tibinfo - informační systém o Tibetu
Základní informace
   

Toulky Tibetem

Déhrádún a okolí

Déhrádún, čtyřsettisícové rušné hlavní město indického svazového státu Uttaráňčal, na první pohled nevypadá jako jedno z hlavních tibetských center indického subkontinentu. A přesto je v jeho okolí roztroušeno hned několik tibetských exilových komunit.
První z nich, Rádžpur, leží jen několik kilometrů od Déhrádúnu. Nachází se tu sídlo Sakja Thidzina, nejvyššího představitele buddhistické školy Sakja. Poblíž jeho rezidence je k vidění i hlavní sakjapovský klášter v indickém exilu a nedaleko nad městem najdete také významnou sakjapovskou školu Sakya College. V Rádžpuru, kousek nad ruinami mugalských paláců, které dnes slouží spíše jako skládky, stojí velká exilová škola TCV, kde studují děti od první do desáté třídy, které přišly z Tibetu. Konečně v Rádžpuru najdete komunitu několika desítek rodin, kde se v manufaktuře vyrábějí tibetské koberce a další tradiční výrobky.
Coby kamenem dohodil od Rádžpuru je další tibetská komunita zvaná Dekjiling. Tam se nachází další sakjapovský klášter, tentokrát ženský - dharmě se tady věnuje 167 mnišek. Za branami kláštera najdeme pravidelné uličky mezi štíhlými, ale úhlednými domky. Jejich barvy jsou zářivější než v tibetském exilovém "hlavním městě" Dharamsale: Je tady sice mnohem tepleji (v létě průměrně 30°C), ale prší tu rozhodně méně. Několik desítek zdejších Tibeťanek zaměstnává ruční výrobna pruhovaných zástěr pangkheb, které nosí vdané ženy přes typické tibetské zavinovací sukně. Poblíž je také klášter školy Kagjü a zbrusu nová knihovna tibetských a himálajských studií.
V těsně blízkosti Déhrádúnu je i Clement Town (Tibeťany většinou vyslovovaný jako "Kalimendon"), kde je tibetská kolonie plná výstavných a rozlehlých rodinných domů. O její vznik se zasloužil Caji Cchulthim, který byl před rokem 1959 mnichem v klášteře Labrang Tašikhjil a blízký spolupracovník Guntanga, hlavního představeného tohoto kláštera. V Indii získal dobré kontakty s indickými politiky včetně Néhrúa a díky tomu výhodně nakoupil pozemky v Clement Townu. Měl v plánu shromáždit tam všechny uprchlíky z Amda a půdu jim rozdělit. Avšak Tibeťanů z Amda v první fázi tibetského exodu mnoho nepřišlo, protože z východního Tibetu se do exilu dostávali jen těžko. V Clement Townu se tedy usídlili uprchlíci z nejrůznějších částí Tibetu. Cchulthim, který nikdy nezapomněl na svůj rodný kraj, tady také založil exilovou verzi labrangského kláštera. V Tašikhjil Gompě je dnes asi 80 mnichů, z toho 50 dětí. Na dalším pozemku vznikl klášter Mindoling. A nedaleko od něj stojí obří socha Buddhy Šákjamuniho a obrovský čhörten. Zřejmě lidská závist a spory v tibetské komunitě však později vedly k tomu, že Cchulthim, otec této kolonie byl zavražděn.
Bez zajímavosti není ani to, že v Clement Townu je několik "svépomocných" výroben tibetských nudlí na thukpu a ďábelského chilli se zázvorem a česnekem. "Dřív vyráběli i instantní, ale letos se po nich nějak slehla zem," prozradil nám majitel restaurace Amdo.
Poslední naší zastávkou je horské středisko Mansúrí (Masoorie), oblíbený cíl indických novomanželů, do kterého se z Déhrádúnu jede serpentinami po úbočí malebných hor. Za městečkem, kde je dodnes cítit koloniální atmosféra, jsou dvě velké školy: Central School for Tibetans, která spadá pod indickou vládu, a nezávislá škola Tibetan Homes School. Obě leží v takzvaném Šťastném údolí poblíž rezidence, která dalajlamovi sloužila jako jeho první exilové sídlo krátce poté, co přišel do Indie.


[  17.01.2007    autor: Miroslav Pošta  ]