Tibinfo - informační systém o Tibetu
Buddhismus
   

Sakja

Jeho Svatost Sakja Thidzin - stručný životopis

Jeho Svatost Sakja Thidzin Ngawang Künga Thegčhen Palwar Thinlä Samphel Wanggi Gjalpo se narodil v Cedongu v jižním Tibetu v roce 1945. Pochází ze starobylého královského a duchovního rodu Khön. Je čtyřicátým prvním lamou v nepřerušené linii tohoto rodu, který má svůj počátek v roce 1073. Je hlavou školy Sakja a má titul Sakja Thidzin, což je možno přeložit jako držitel trůnu Sakja. Nositelem linie školy Sakja se stal ve věku sedmi let po smrti svého otce.

Od útlého dětství intenzivně studoval všechna učení školy Sakja. Již jako dítě absolvoval sedmiměsíční meditativní duchovní pobyt v ústraní (retreat). Jeho hlavními učiteli byly Džamjang Khjence Čhökji Lodö, Ngawang Lodö Šenphel Ňingpo, Cogjä Thičhen Rinpočhe a Khänpo Rinpočhe. Během čínské okupace Tibetu v roce 1959 ve věku čtrnácti let utekl z Tibetu a usadil se v Indii. Také studoval u Jeho Eminence Cogjä Thičhen Rinpočheho, který ho zasvětil do učení Rime, Gjüde rinpočhe küntü (sbírky drahocených tanter) a Lamde (učení Cesty a jejích plodů) pokrývající jak cestu Hínajány, tak i Mahájány a Mantrajány. Je držitelem tři hlavních linií školy Sakja - Sakja, Cchar a Ngor. Jeho Svatost Sakja Thidzin je držitelem učení nazývaného Železný most a Velká dokonalost linie Ňingma, které obdržel od Dubčhen Rinpočheho a Džamjang Khjence Rinpočheho.

Založil četné kláštery po celé Indii i v Asii a stanovil za své exilové sídlo Rajpuru v severní Indii. Poblíž Rajpuru založil Sakja College, školu vyšších filozofických studií, kde je možné studovat logiku, filozofii a psychologii. Mluví dobře anglicky a od roku 1974 vykonal několik cest po Evropě, USA a jihovýchodní Asii.

Tento článek je převzat z Handbook of Tibetan Culture, Rupa, Calcutta, 1995



[  16.12.1995     ]