Tibinfo - informační systém o Tibetu
Kultura
   

Hudba, film, divadlo

Několik poznámek k filmu Pohár (Phurba)

Bhútán / Austrálie, 1999, 93 min., česká distribuce Space Films režie: Khjence Norbu Rinpočhe, hrají: Orgjän Tobgjal, Nätän Čhögling, Džamjang Lodö a další..

Film Pohár, který se v listopadu dostal do našich kin, je laskavým lehce komediálním příběhem o tom, že i v tak tradičním prostředí, jako je tibetský klášter, se svět pomalu mění a mezi jeho zdánlivě neprostupné zdi pronikají vlivy moderního světa.

Příběh se odehrává v exilovém klášteře v Indii v době, kdy ve Francii probíhá mistrovství světa ve fotbale. Dva tibetští kluci, kteří ilegálně opustili Tibet, dorazí do kláštera v době, kdy část mladých mnichů intenzívně prožívá fotbalový šampionát. Oba se tak dostávají do víru událostí, o jakých se jim v Tibetu ani nesnilo, zejména když starší mniši včetně opata nemají zpočátku pro světský koníček svých mladších kolegů pochopení…

Jednoduchá zápletka a šťastný konec nejsou to nejdůležitější. Po filmech Kundün, Sedm let v Tibetu nebo Malý Buddha přichází Pohár, který se snaží demýtizovat život Tibeťanů a svět tibetského buddhismu. Je velkým štěstím, že se režie tohoto nesnadného úkolu ujal Tibeťan Khjence Norbu Rinpočhe, žijící v Bhútánu. Detailní znalost života v tibetském prostředí, schopnost nadhledu a jemné ironie a filmařské zkušenosti, které načerpal jako poradce Bernarda Bertolluciho na filmu Malý Buddha, se ukázaly jako neocenitelné.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 10 - zima 2000.



[  20.01.2001    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]