Tibinfo - informační systém o Tibetu
Kultura
   

Písemnictví

Tibetská přísloví a pořekadla
[ 18.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Tibetské pověry
[ 18.01.2007    ]

Bambusová opona hoří
Lhasang Cchering
[ 17.01.2007   autor: Jiří Kučera ]

Dračí drahokam
V dnešní době věří mnoho lidí, že draci neexistují. Ale v dávných dobách se to v příbězích draky jen hemžilo. Tibeťané věřili, že je to zvíře a nazývali ho drak. Podle tradičních příběhů a vyprávění mnoha lidí tento tvor opravdu existuje.

[ 17.01.2007   autor: Zuzana Vokurková ]

Jak skoupý učitel přišel kvůli své lakotě o všechno momo
Kdysi žil jeden učitel, který měl tři žáky. Tento učitel si obvykle připravoval až sedm masových momo, aby to uspokojilo jeho vlastní žaludek.
[ 17.01.2007   autor: Jiří Holba ]

Khačhe phalü
Nedílnou součástí tibetského písemnictví je sbírka aforismů Khačhe phalü namthar z 18. století. Její autorství je sporné: někteří Tibeťané tvrdí, že autorem spisku je některý významný lama či dokonce 6. dalajlama, převažuje však názor, že autorem je tibetský muslim indického původu. Byl obchodníkem, který měl jako muslim možnost pozorovat s nadhledem tibetskou společnost. Ve své knize se zabývá tématy jako náboženství, smrt, vzdělání a výchova dětí.

[ 17.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Kočičí máma a syn
Tibetská lidová pohádka
[ 17.01.2007   autor: Daniel Berounský ]

Ortog bar
Jakmile zemi zahalí tma, začnu být neklidný. Když jsem doma, musím ven...
[ 17.01.2007   autor: Žikace, Tibe ]

Aktivista demytizuje Tibet
Patrick French získal věhlas už ve svých jednadvaceti letech, kdy vydal biografii Francise Younghusbanda, který roku 1904 vedl britskou invazi do Tibetu. Ještě větší ohlas měla kniha Liberty or Death o novodobé indické historii, díky níž se French podle jednoho kalkatského recenzenta na několik měsíců v Indii stal nejnenáviděnějším spisovatelem. A podobně loni kritiky a aktivisty přiměla k činnosti jeho kniha Tibet, Tibet...
[ 08.12.2006   autor: Miroslav Pošta ]

Jak Akhu Tönpa napálil holohlavého boháče
V Akhu Tönpově údolí žila jedna bohatá rodina, jejíž otec byl holohlavý. Akhu Tönpa přemýšlel, jak by ho napálil. Každý den chodil kolem dveří boháčovy rodiny cestou do dolního konce údolí. . .
[ 10.11.2006   autor: Jiří Holba ]

 novější     starší      Stránka 1