Tibinfo - informační systém o Tibetu
Kultura
   

Písemnictví

Tibetské pověry

Pověry o dětech
Jedno rčení praví, že pokud je v matčině lůně chlapec a otec je v době porodu přítomen, dítě nevyjde z matčiny dělohy hned, protože se před otcem stydí.

Když se dítě sklání a dívá se mezi nohy, je to znamení toho, že matka bude brzy opět těhotná. Říká se, že se dítě dívá, kdo přijde po něm.

Panuje názor, že pokud má novorozeně hodně vlasů, jeho rodiče budou v životě čelit mnoha překážkám.

Pověry o mužích, ženách a oblečení
Jde-li nemocný do nemocnice a potká člověka nesoucího dřevo, mléko nebo kraví trus, je to považováno za dobré znamení - léčba bude úspěšná a pacient se rychle zotaví. Potkat ženu je také příznivé znamení, které věští brzké uzdravení. Setkání s mužem a zejména s mnichem je však velice neblahé.

Proč se objevují bradavice? Odpověď můžeme poskytnut z čistě biologického hlediska, avšak Tibeťané mají vlastní názor - bradavice vznikají jako pomsta ochranného božstva kuchyňských kamen za pálení vší. Kuriózní metoda odstraňování bradavic se provádí patnáctého dne kteréhokoli lunárního měsíce, zejména připadá-li na tento den nějaký svátek. Osoba stižená bradavicemi by měla vylézt na střechu a předstírat, že bradavice zametá koštětem. Pomocník, který zůstal dole, poté zavolá: "Co to děláš?" A postižená osoba odpoví: "Zametám bradavice." Lidé věří, že bradavice pak časem pomalu zmizí. Další způsob, jak bradavice odstranit, je vytřít jimi zaječí pelech - procedura musí proběhnout, dokud je pelech ještě teplý.

Když krysa rozkouše člověku šaty, je to považováno za zlé znamení, zvláště jedná-li se o kus nošený od pasu dolů. Znamená to, že člověk zanedlouho onemocní.

Bylo by nešťastné zašívat či záplatovat oblečení, pokud byste je měli stále na sobě - napřed je vždy svlékněte a teprve potom vyspravujte.

Svrbí-li vás chodidla, znamená to, že se brzy vydáte na cestu.

Bradavice uprostřed dlaně je známkou toho, že jste velmi marnotratní a utrácíte peníze hned, jak se vám dostanou do ruky. Bradavice na malíkové hraně naopak znamená, že budete mít v budoucnu hodně peněz.

Vydá-li se člověk na cestu a narazí na mrtvé tělo, je to šťastné znamení, které prorokuje, že cesta bude snadná a pohodlná.

Pokud si člověk bezděčně oblékne šaty naruby nebo nasadí botu na nesprávnou nohu, věští to dobré zprávy.

Před odchodem na cestu je nutné zkontrolovat, zda má člověk dobře zavázané tkaničky. Jsou-li rozvázané nebo špatně utažené, potká ho cestou neštěstí.

Pověry o jídle
Když naléváte čaj, často se stane, že ho není dost, aby naplnil celý šálek. Podle Tibeťanů je to známka toho, že osoba pijící čaj hostitele pomlouvala. Pokud však čaj naplní nádobu přesně po okraj, je to považováno za dobré znamení, že mezi oběma lidmi existuje srdečné a upřímné přátelství.

Je považováno za nešťastné, odejde-li host poté, co vypil pouze jeden šálek čaje - vždy vypijte raději dva nebo napodruhé do šálku alespoň trochu přilijte, abyste zlé znamení zažehnali.

Ačkoli je jídlo po přidání česneku chutnější, člověk by po požití česneku neměl sedm dní navštěvovat chrámy, kláštery a jiná posvátná místa.

Pověry o zvířatech
Spatříte-li čtyři psy a čtyři vrány, kteří společně štěkají a krákorají, je to velice neblahé znamení - na zem zaútočí nepřítel.

Lidé jsou přesvědčeni, že když kočka chrápe, ve skutečnosti odříkává šestislabičnou mantru "Óm, mani padme húm".

Kohouti mohou kokrhat v noci nebo za svítání, ale při západu slunce je jejich kokrhání považováno za známku blížícího se neštěstí. Velmi neblahé také je v noci zaslechnout koňské ržání.

Pověry různého druhu
Je nebezpečné močit nebo šlapat na oheň, protože ochranné božstvo může člověka potrestat tím, že mu na pohlavních orgánech a v jejich okolí naskáčí boláky.

Tibeťané si v domě nikdy nepískají a zejména ne v kuchyni a v rodinné spižírně. Na takovém místě to je krajně nevhodné, neboť panuje názor, že se pak brzy vyčerpají zásoby jídla.

Tibeťané jsou přesvědčeni, že pokud vysázíte velké množství květin a s láskou o ně pečujete, zvyšujete tak své zásluhy a v příštím životě budete odměněni krásnými šaty.

Tibeťané jsou přesvědčeni, že všechno, co podnikneme v pátek, přinese lepší výsledky než jiný den v týdnu. Výjimku tvoří svatba, protože manželům by se pak nenarodil chlapec.

Šlápnout neúmyslně do výkalu, kteroukoli částí těla se o něj otřít nebo být pokálen od ptáka pokládají lidé za šťastné znamení.

Je nepříznivé vydat se na cestu čtvrtého dne nového roku. Pokud tak učiníte, přihodí se vám neštěstí.

Tibeťané považují za nutné, aby se na základy nového domu nakreslilo znamení svastiky přinášející štěstí. Dům pak bude pevný a dlouho vydrží.

Nalézt peníze je pokládáno za nešťastné, ale jelikož by nikdo nenechal peníze jen tak ležet na zemi, neblahý vliv může být odstraněn tím, že peníze napřed pošlapete. Po tomto jednoduchém opatření si peníze můžete bez pocitu viny či strachu sebrat.

Když člověka pronásledují děsivé sny, prostor v nohách postele se má podložit polštářem a sny ustanou.

Tibeťané jsou přesvědčeni, že počítáním uhrů a vředů se jejich počet zvyšuje.

Podle Norbu Chophel, Folk Culture of Tibet, LTWA Dharamsala, 1993
připravili Marek Štys a Ľubomír Sklenka



[  18.01.2007    zdroj: Lungta (www.lungta.cz)    ]