Tibinfo - informační systém o Tibetu
Písemnictví
Architektura a výtvarné umění
Hudba, film, divadlo
Lidová kultura
   

Kultura

Ukázka z knihy Himálajské pohádky: Jak Akhu Tänpa zařídil hostinu pro celý kraj
Pohádka z knihy Himálajské pohádky, kterou vydalo nakladatelství Verzone.
[ 26.12.2012   autor: Miroslav Pošta ]

Osm šťastných symbolů
Budete-li se toulat Tibetem nebo světem tibetského buddhismu, budete je potkávat na každém kroku. Jsou nedílnou součástí buddhistických obrazů a soch, zdobí různé votivní předměty i kuchyňské nádobí. Vyšité na svislých pruzích brokátu zdobí chrámy i vesnické domečky. Najdete je na sto let starých tibetských bankovkách a mincích, ale i na současných bhútánských platidlech. Zruční obchodníci se suvenýry vám je lehce prodají na náramcích nebo náhrdelnících. Nekonečný uzel, lotosový květ nebo osmidílné kolo, které patří mezi tzv. osm šťastných symbolů, budou všude kolem.

[ 18.01.2007   autor: Ľubomír Sklenka ]

Päma Öbar
Tradiční tibetské divadlo lhamo se v Tibetu hraje již více šest set let. Za zakladatele lhama je považován buddhistický mnich a učenec Thangtong Gjalpo (1361 - 1485). Staré příběhy se silným buddhistickým vlivem znázorňují tibetští umělci s maskami na tvářích pomocí zpěvu, hudby, tance i mluveného slova. Představení hrály vždy profesionální i amatérské soubory v Tibetu u příležitosti nejrůznějších slavností, např. při oslavě Nového roku či narozenin Jeho Svatosti dalajlamy. Příběhy lhama vychází v nejrůznějších vydáních v Tibetu i v exilové Dharamsale. V poslední době vychází příběhy lhama ve Lhase i v moderní úpravě jako komiksy. Jedním z prvních je i příběh o chlapci jménem Päma Öbar, který prokazoval velké zasvěcení Buddhovu učení a byl naplněn soucítěním.


[ 18.01.2007   autor: Ľubomír Sklenka ]

Tibetská přísloví a pořekadla
[ 18.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Tibetské pověry
[ 18.01.2007    ]

Bambusová opona hoří
Lhasang Cchering
[ 17.01.2007   autor: Jiří Kučera ]

Dračí drahokam
V dnešní době věří mnoho lidí, že draci neexistují. Ale v dávných dobách se to v příbězích draky jen hemžilo. Tibeťané věřili, že je to zvíře a nazývali ho drak. Podle tradičních příběhů a vyprávění mnoha lidí tento tvor opravdu existuje.

[ 17.01.2007   autor: Zuzana Vokurková ]

Jak skoupý učitel přišel kvůli své lakotě o všechno momo
Kdysi žil jeden učitel, který měl tři žáky. Tento učitel si obvykle připravoval až sedm masových momo, aby to uspokojilo jeho vlastní žaludek.
[ 17.01.2007   autor: Jiří Holba ]

Khačhe phalü
Nedílnou součástí tibetského písemnictví je sbírka aforismů Khačhe phalü namthar z 18. století. Její autorství je sporné: někteří Tibeťané tvrdí, že autorem spisku je některý významný lama či dokonce 6. dalajlama, převažuje však názor, že autorem je tibetský muslim indického původu. Byl obchodníkem, který měl jako muslim možnost pozorovat s nadhledem tibetskou společnost. Ve své knize se zabývá tématy jako náboženství, smrt, vzdělání a výchova dětí.

[ 17.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Kočičí máma a syn
Tibetská lidová pohádka
[ 17.01.2007   autor: Daniel Berounský ]

 novější     starší      Stránka 1