Tibinfo - informační systém o Tibetu
Kultura
   

Hudba, film, divadlo

Příjemná podívaná na himálajská sedla

Himalaya - karavana
Francie, 1999, 110 min., BAC Entertainment, česká distribuce Holywood Classic Entertainment scénář a režie: Éric Valli, hrají: Thinlä Lhündub, Wangjal Gurung, Karma Tändzin Ňima a další

Film Himalaya - karavana, který se v loňském roce dostal do našich kin a který si dnes můžete zakoupit i na videokazetách, je příjemným příběhem o střetu světa nastupující mladé generace s generací starší v drsném prostředí Himálaje.

Film vypráví romantický příběh starého vůdce karavany jaků, který poté, co ztratí syna - budoucího vůdce karavany, nechce vůdcovství předat mladému a schopnému synovu příteli. Viní ho ze synovy smrti a rozhodne se i přes svůj vysoký věk vypravit karavanu a postavit se do jejího čela. Poprvé jsou tak z vesnice vypraveny karavany dvě. Mladí odcházejí do hor s mladým vůdcem a staří je následují s karavanou vedenou starým pánem. Příběh se odehrává v nepálském Dolpu, vysokohorské oblasti u tibetských hranic. Dolpové, tibetský národ žijící v Nepálu, po staletí přepravovali sůl přes vysoká a nepřístupná himálajská sedla z Tibetu do Nepálu, kde ji měnili za obilí a další potřeby nutné pro přežití v drsných podmínkách Himálaje. Po dramatických událostech v horách nakonec vše dopadne dobře a dojde ke smíření obou soků.

Atraktivní prostředí vysokých hor, těžko přístupná sedla, modravá jezera i huňatí jaci, výborná kamera a působivá hudba spolu s vhodně zvolenými tibetskými herci vytváří příjemnou podívanou pro celou rodinu, která určitě stojí za návštěvu kina nebo videopůjčovny.

Tento článek je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 11 - jaro 2001.



[  15.04.2001    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]