Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Tibetská jídla

Momo, taštičky vařené v páře

Počet porcí: 4 - 6
Doba přípravy: 40 minut

Přísady:

  • 3 střední jemně nakrájené cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 kávová lžička sezamového oleje
  • 900 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 kávová lžička čerstvě umletého zázvoru a česneku
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 3 šálky mouky s přísadou kypřícího prášku
  • studená voda

Návod:

  1. Promíchejte oba druhy mouky a postupně přidávejte vodu.
  2. Asi 4–5 minut zadělávejte těsto.
  3. Nechte těsto nějakou dobu odstát v pokojové teplotě.
  4. K mletému masu přidejte horkou vodu, nakrájenou cibuli, olej, sůl a koření; dobře promíchejte.
  5. Z těsta vyválejte co nejtenčí placku (na dobře pomoučeném válu) a vykrájejte kolečka o průměru přibližně 10 cm.
  6. Na dně pařáku nechte vařit vodu.
  7. Na každé kolečko vložte lžičku masové směsi a v polovině jej přehněte (jako cornwalské pirohy); okraje pevně přitiskněte.
  8. Pařák namažte olejem a do oleje namočte i každé momo.
  9. Naklaďte momo do pařáku tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
  10. Zakryjte pařák přiléhající pokličkou a vařte v páře asi 15–20 minut.
  11. Podávejte horké s čili omáčkou.

Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 4 - léto 1999.



[  10.07.1999    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)    ]