Tibinfo - informační systém o Tibetu
Na slovíčko s...
Tibetská jídla
Všehochuť
   

Zajímavosti

Pro blaho všech cítících bytostí
Středa, 1. března. Mrazivé ráno tu a tam pročísnou stále ještě slabé paprsky slunce. V novém terminálu ruzyňského letiště se schází komorní skupinka, aby uvítala vzácnou šestici mnichů z ladackého kláštera Tikse, kteří poprvé opustili Asii, aby u nás provedli hned na dvou místech (v Praze a v Ostravě) obřad sypání mandaly.

[ 18.01.2007    ]

S Lungtou a pastelkami v Diskitu
Když jsem před pár dny dorazila do irského Limericku, krátce po příjezdu do města jsem na jednom z obchodů uviděla výrazně červený štít s nápisem Ladakh. Kromě nezaměnitelných tyrkysů nebylo uvnitř krámku vlastně nic zajímavého k vidění, modrozelené kameny a zlatý nápis nad vchodem mi ale připomněly jinou cestu…

[ 18.01.2007   autor: Marcela Procházková ]

Sněžný levhart
Sněžný levhart, jeden z živočichů typických pro Tibet, je dnes na seznamu ohrožených druhů. Co o tomto živočichu víme?

[ 18.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Tibetští muslimové
O příchodu prvních muslimů do Tibetu se toho ví málo. Údajně přišli už někdy ve 12. století z Kašmíru a Ladaku. Nejvíce jich však přišlo v polovině 17. století za vlády pátého dalajlamy, většinou kvůli hladu, který tehdy vládl v Kašmíru. Jiní přišli jako vojáci. Roku 1841 do Tibetu vstoupila kašmírská armáda Dogrů. Když byla poražena, mnozí ze zajatých muslimů z Kašmíru a Ladaku se rozhodli zůstat v Tibetu. Zůstali tam i někteří hinduisté ze stejné armády. Ti přestoupili na islám a mimo jiné v Tibetu zavedli pěstování meruněk a jablek.

[ 18.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Karma Čhönphel o turistech, disidentech a exilu
V tibetském exilovém parlamentu v Dharamsale jsme se setkali s poslancem Karma Čhönphelem, který je současně předsedou Národní tibetské demokratické strany, první politické strany v tibetském exilu. Původním povoláním je učitel a v dnešní exilové komunitě je jednou z nejvýznamnějších osobností.

[ 17.01.2007   autor: Jiří Kučera ]

Moravané v Ladaku
Vše vlastně začalo Bílou horou. Po neúspěšném stavovském povstání odešly z českých zemí stovky a tisíce protestantů do exilu. Potomci Českých bratří spolu s dalšími skupinami pak roku 1722 založili obec Ochranov (Herrnhut) nedaleko lužické Žitavy a ta se časem stala centrem čilé misijní činnosti. První misionáři odcházejí roku 1732 na ostrovy tzv. Západní Indie, později do Grónska a Ameriky. V ladackém Lehu otevírají misijní stanici roku 1885.


[ 17.01.2007   autor: Miroslav Pošta ]

Na slovíčko s... Martinem Špimrem
Je mu třicet let. V posledních letech jezdí do Indie a Nepálu pravidelně, protože tam má svého osobního učitele a "svůj klášter". Rozhodl se spojit příjemné s užitečným a při zpáteční cestě domů začal vozit čaj. Dnes se snaží etablovat svoji budoucí firmu, která se bude specializovat na dovoz čaje z Nepálu, Sikkimu a Indie. Při rozhovoru mu kolem nohou pobíhal malý tibetský teriér (není to teriér, ale voříšek, který se teriérovi podobá). Říká jí Čitta, což v sanskrtu znamená mysl. Jmenuje se Martin Špimr.

[ 17.01.2007   autor: Ľubomír Sklenka ]

Na slovíčko s … Sönam Ccheringem
Tibeťan, který žije již tři roky v České republice. Je mu šestadvacet let a většinu života prožil v buddhistických klášterech v Indii.

[ 17.01.2007   autor: Marie Richtová ]

Na slovíčko s... Tändzin Cöndüem
Tändzin Cöndü (30) je tibetský básník, esejista a aktivista, který se narodil a žije v indickém exilu. Vystudoval literaturu a filosofii na bombajské univerzitě. Napsal dvě knihy básní (Crossing the Border a Kora Stories and Poems) mnoho článků a esejí. Jeho esej Můj exil byla publikována v Tibetských listech č. 16. Tändzin Cöndü se angažuje v boji za svobodu Tibetu v nevládní organizaci Friends of Tibet India. V lednu 2002 vyšplhal na čtrnáctipatrový hotel Oberoi Towers v Bombaji a vyvěsil na něm tibetskou vlajku v době, kdy v něm právě bydlel čínský premiér. Rozhovor Tibetským listům poskytl v průběhu výstavy "Indičtí karikaturisté o Tibetu", kterou pořádal v létě 2005 v Dharamsale.

[ 17.01.2007   autor: Ľubomír Sklenka ]

Na slovíčko s… Lhasang Ccheringem
Padesátník Lhasang Cchering je jedním z hlavních kritiků oficiální linie tibetské exilové vlády. Narodil se v Tibetu a již jako chlapec s rodiči odešel do indického exilu. V 70. letech se účastnil ozbrojeného odboje Tibeťanů proti čínským okupantům vedeného z nepálského Mustangu. V Dharamsale byl později dvakrát po sobě zvolen předsedou Tibetského kongresu mládeže, největší a nejvlivnější tibetské exilové organizace. Z funkce odstoupil roku 1990 na protest proti tomu, že se dalajlama rozhodl smířit se "skutečnou autonomií" Tibetu místo plné nezávislosti.
[ 12.02.2006   autor: Miroslav Pošta ]

 novější     starší      Stránka 1