Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Tibetská jídla

Zapečená vegetariánská směs

Počet porcí: 4

Přísady:

  • 1 kávová lžička oleje
  • 120 gramů pohanky
  • 120 gramů na kostičky nakrájené cibule
  • 240 gramů nadrobno nakrájených hub
  • 1,5 decilitru červeného vína
  • 1,5 decilitru bujónu
  • 120 gramů vlašských ořechů
  • 240 gramů špenátu
  • 1 kávová lžička rozmarýnu
  • 1 kávová lžička šalvěje
  • sůl a pepř

Návod:

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
  2. Zahřejte olej na pekáči a 2–3 minuty smažte pohanku. Přidejte cibuli a houby a několik dalších minut nechejte péct. Přilijte víno a bujón a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a 20 minut vařte. Je-li třeba, přilijte více bujónu.
  3. Jemně namelte ořechy. Opláchněte špenát a nechejte 6 minut dusit. Sceďte přebytečnou šťávu a nadrobno nasekejte.
  4. Až bude pohanka uvařená, odstavte pekáč z ohně a nechejte ji trochu vychladnout. Přimíchejte vlašské ořechy a špenát. Přidejte koření a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti.
  5. Vymažte pečící formu a směs do ní natlačte. Pečte 50–60 minut, dokud není povrch tmavě hnědý a na dotek pevný. Nechejte 10 minut stát a vyklopte na talíř. Podávejte s opečenou přílohovou zeleninou.

Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 7 - jaro 2000.



[  15.03.2000    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)    ]