Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Tibetská jídla

Šabaleg, masové taštičky

Počet porcí: 4 - 5
Doba přípravy: 40 minut

Přísady:

  • 3 střední jemně nakrájené cibule
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 kávová lžička sezamového oleje
  • 900 g mletého jehněčího nebo hovězího
  • studená voda
  • 1 kávová lžička čerstvě umletého zázvoru a česneku
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 6 šálků mouky s přísadou kypřícího prášku

Příprava:

  1. Do mouky postupně přidávejte studenou vodu
  2. 4–5 minut zadělávejte těsto.
  3. Nechte těsto chvíli odstát v pokojové teplotě.

Návod:

  1. K mletému masu přidejte horkou vodu, nakrájenou cibuli, olej, sůl a koření; dobře promíchejte.
  2. Z těsta vyválejte co nejtenčí placku (na dobře pomoučeném válu) a vykrájejte kolečka o průměru 10 cm.
  3. Na každé kolečko vložte dvě lžičky masové směsi a trochu ji smáčkněte.
  4. Druhé kolečko položte navrch a okraje pevně přimáčkněte.
  5. Smažte taštičky ponořené ve středně rozpáleném oleji (vždy jen několik najednou).
  6. Nechte důkladně okapat v cedníku.
  7. Taštičky lze smažit i na malém množství oleje (nejdřív ale osmažte maso a cibuli).
  8. Podávejte horké s čili omáčkou.



[  09.06.2000    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)    ]