Tibinfo - informační systém o Tibetu
Kultura
   

Písemnictví

Jak král na Nový rok vynadal služebníkům

V předvečer Nového roku, když měli Ňičhö Zangpo a ostatní služebníci napilno s přípravami nových oděvů určených na Nový rok, řekl jim Ňičhö Zangpo: „Až se zítra všichni sejdete na ranní audienci u krále a já budu dělat vrchního rozlévače čaje, přinutím krále, aby vám všem pořádně vynadal.“

Ostatní služebníci zavrtěli nesouhlasně hlavami: „Ne, ne… I když nám král nadává skoro každý den, zítra přece jen je Nový rok. Při takové šťastné události, jako je oslava příchodu nového roku, nám král určitě nevyhubuje a tobě se jistě nepodaří ho k tomu přimět,“ odvětili mu sborem. Ničhö Zangpo na to: „Hm… hm, tak tedy zítra dávejte pozor. Uvidíte pěkné divadlo.“ Na Nový rok, když se všichni služebníci usadili, přinesl Ničhö Zangpo konvici s čajem, do níž nasypal přes jedno de soli, nezamíchal to a nalil nejdříve plnou misku králi. Potom čajem maličko zamíchal a nalil královně. Pak postupoval řadami úředníků a sloužících, míchal to a nalil každému z nich po misce slaného čaje.

Po chvíli král provedl slavnostní úlitbu čajem. Jakmile se trochu napil a zjistil, že čaj je úplně neslaný, hned se rozčílil a vynadal Ničhö Zangpovi: „Hlupáku! Jak to, že v novoročním čaji není ani špetka soli?!“ Ti, kteří seděli v prostředních řadách, protestovali: „Ale vaše milosti, vždyť čaj je slaný tak akorát.“ A ti v zadních řadách se zašklebili a řekli: „Ale vaše milosti, vždyť ten čaj je slaný až příliš…“ Král jim rozzlobeně odpověděl: „Říkám, že v mém novoročním čaji není ani špetka soli! Vy pomatení pitomci! Někteří říkáte, že je soli akorát a jiní za”e že příliš. Kliďte se!“ vynadal jim strašlivě rozčílený král a vyhnal je.

Když se potom všichni sešli v kuchyni, ptali se jeden přes druhého Ničhö Zangpa, jak dokázal, aby jim král tak strašně vynadal, Ničhö Zangpo jim vysvětlil, jak to zaonačil se solí, a všichni se tomu náramně podivovali.

Z tibetštiny přeložil Kryštof Duchoslav

Tento článek je převzat z časopisu Tibetské listy č. 20 - léto 2003



[  21.01.2004    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)    ]