Tibinfo - informační systém o Tibetu
Kultura
   

Písemnictví

Jak Akhu Tönpa napálil holohlavého boháče

V Akhu Tönpově údolí žila jedna bohatá rodina, jejíž otec byl holohlavý. Akhu Tönpa přemýšlel, jak by ho napálil. Každý den chodil kolem dveří boháčovy rodiny cestou do dolního konce údolí.

Jednoho dne se ho boháč zeptal: \"Hej Akhu, proč chodíš každý den do údolí?\" Akhu odvětil: \"Dole v údolí je spousta holohlavých lidí a já jim už několik dní sázím vlasy, ale ještě nejsem hotový.\" Boháč si pomyslel: \"Nikdy jsem neslyšel o sázení vlasů na hlavu. Akhu Tönpa se věru výborně vyzná. Dokázat sázet vlasy na hlavu, to je skvělá věc!\" Pak se boháč zeptal: \"Akhu, prosím, mohl bys vysázet vlasy i mně?\" Akhu odvětil: \"Jistě, stačí říct. Přijdu pozítří ráno.\"

Za dva dny přišel Akhu do domu té rodiny a oni ho pohostili báječným jídlem. Poté, co pojedl, Akhu pravil: \"Ctihodný otče, prosím, umyj si hlavu a já zatím nabrousím šídlo. Pak vytáhl velké šídlo a začal ho brousit. Otec se zeptal Akhy: \"Proč brousíš to šídlo?\" \"Do každé díry vyhloubené šídlem musím vsadit jeden vlas,\" odvětil Akhu. Otec se strašně vyděsil a řekl: \"Když to takto sázíš šídlem, nezemřou ti lidé?\" \"Někteří i zemřou, jiní se uzdraví a další sázení vlasů nepotřebují, rozmyslí si to a nabídnou mi hrudku másla,\" odvětil Akhu. Otec té rodiny řekl: \"I já ti nabízím hrudku másla,\" a daroval mu hrudku másla. Akhu si ji vzal a vrátil se zpátky domů.



[  12.02.2006    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Jiří Holba  ]