Tibinfo - informační systém o Tibetu
Dalajlama
   

Prohlášení

Prohlášení J.S. dalajlamy na závěr jeho návštěvy Československa

Jsem vděčný prezidentu Václavu Havlovi, že mi poskytl tuto příležitost navštívit jeho krásnou zemi, a za setkání s ním. Zvláště jsem z toho šťastný proto, že prezident Havel je v mnoha směrech jiný než ostatní političtí nebo národní vůdci. Byl vyzdvižen do svého současného postavení zcela proti své vůli a je jedním z mála národních vůdců zcela oddaných míru, nenásilí a morální zodpovědnosti.

Rovněž mě hluboce dojalo velmi vřelé a spontánní přijetí, kterého se mi dostalo během mého pobytu od veřejnosti a chci předat lidem Československa své nejvřelejší pozdravy a modlitby.

Zde v Československu, stejně jako ve většině ostatních východoevropských zemí, byla znovu získána svoboda a demokracie tím, že se lidé nenásilným způsobem spojili s přáním dosáhnout základních lidských hodnot, nikoliv pouze pro politický zisk některé jednotlivé strany nebo skupiny. Jako hnutí lidského ducha to byl skutečně velký výsledek. Ale to je pouze první etapa. Nyní je čas vyrovnat se stejně s výzvou druhé fáze, kterou je ustavení zdravého a demokratického systému v praxi, který by tuto svobodu udržoval a podporoval. Při tomto druhém stupni musí být zachován stejný společný duch nesobecké odhodlanosti a lásky k pravdě, abychom v této nově získané svobodě neochabli a nezačali prostě sledovat osobní nebo skupinový prospěch.

Také se mě hluboce dotýká násilí, které propuklo v některých oblastech, ve kterých probíhá jejich vlastní boj za spravedlnost, svobodu s demokracii. Velmi silně věřím, že násilí je nutno se vyhnout, aby toto celosvětové hnutí za svobodu a pravdu nebylo ohroženo.

Nabízím své modlitby za úspěch, štěstí a prosperitu Československa a jeho lidu.

Praha, 5. února 1990



[  05.02.1990    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)   autor: Jeho Svatost dalajlama  ]