Tibinfo - informační systém o Tibetu
Dalajlama
   

Prohlášení

Společná výzva Jeho Svatosti čtrnáctého dalajlamy a prezidenta Václava Havla

Jako dvě lidské bytosti, které se znepokojením přemýšlejí o stavu a budoucnosti lidstva a světa, žádáme všechny politiky aby se zbavili omezení jednotlivých osobních nebo skupinových zájmů a nechali vést svou mysl svědomím a svým citem a odpovědností k pravdě a spravedlnosti.

Náš svět čelí mnoha vážným krizím a podle našeho společného hlediska je jeho naděje v mobilizaci všeho dobrého v nás a v naší úctě k tomu, co nás jako jednotlivce přesahuje, ať už to nazýváme Bůh, řád vesmíru, nevyhnutelnost následků našich činů nebo jakkoliv jinak. I když je to všeobecně platné pro každého, platí to ještě více pro ty, kteří přijali politickou zodpovědnost.

Pokud budou lidé žít s mírem a laskavostí ve svém vlastním nitru a budou ctít pravdu a slušnost, se smyslem pro odpovědnost vůči celku, pak je naděje, že budou schopni žít v míru a s laskavostí a spravedlností k sobě navzájem. Takto se mohou osvobodit od útlaku, stejně jako od duchovní a materiální chudoby. Je naším společným, upřímným cílem aby se to uskutečnilo.

Praha, 5. února 1990



[  05.02.1990    zdroj: Tib. exilová vláda (www.tibet.com)   autor: Jeho Svatost dalajlama  ]