Tibinfo - informační systém o Tibetu
Články, dokumenty
   

Články

Gendün Čhökji Ňima, nejmladší vězeň svědomí na světě

14. května 1995 dalajlama oficiálně uznal Gendün Čhökji Ňimu jako jedenáctého tibetského pančhenlamu, druhého nejvýznamnějšího duchovního představitele Tibetu. Tímto velmi důležitým rozhodnutím vyvrcholil šestiletý náročný a důkladný proces hledání nové inkarnace desátého pančhenlamy. Dnes devítiletý chlapec Gendün Čhökji Ňima se narodil 25. dubna 1989 a pochází z pastevecké rodiny z oblasti Lhari ležící ve východním Tibetu v Khamu. Je považován za nejmladšího politického vězně na světě.

V době kolem 17. května 1995 byli Gendün Čhökji Ňima se svými rodiči a opat Čhadel Rinpočhe se svým sekretářem, kteří vedli vyhledávací tým nové inkarnace pančhenlamy v Tibetu, zadrženi čínskými úřady. Všichni jsou dnes považováni za politické vězně, o kterých nejsou žádné spolehlivé zprávy jestli a kde žijí. Ve skutečnosti po zmizení mladého pančhenlamy úřady dočasné místo jeho pobytu několikrát změnily. Nejdříve čínské úřady tvrdily, že Gendün Čhökji Ňima s rodiči žije ve své rodné vesnici, v březnu 1996 oznámily, že pančhenlama je pod čínskou ochranou, aby byl ochráněn před Tibeťany. V létě 1996 čínské úřady oznámily, že žije opět mezi Tibeťany.

V březnu 1998 při návštěvě rakouského ministra zahraničních věcí v Tibetu oznámil novinářům tibetský guvernér, že pančhenlama se těší dobrému zdraví a žije v odlehlé části Tibetu. „Žije se svou rodinou jako obyčejný člověk v okolí Čhali“, odpověděl novináři rakouských Die Presse. A pokračoval: „Nesetkal jsem se s ním. Nikdy jsem v Čhali nebyl“. Čhali (na mapě uváděné jako Chali nebo Jiali) leží pouze něco víc než 100 km vzdušnou čarou severovýchodně od Lhasy. Tato oblast je přístupná pouze po 400 km objížďce, z které posledních více než 100 km je prašná silnice. Fakt, že chlapec žije se svými rodiči znamená, že čínské úřady ho drží daleko od možnosti vzdělávání mnišskou komunitou.

V prosinci 1995 byl čínskou vládou nezákonně označen tibetský chlapec Gjalcchän Norbu jako pančhenlama, i když čínské úřady nemají právo ani pověření vybírat pančhenlamu. Jediným skutečným pančhenlamou byl, je a bude pouze Gendün Čhökji Ňima, který byl vybrán dalajlamou v souladu se staletými tradicemi. Čínská vláda nemá žádný legální důvod zadržovat jako rukojmí Gendün Čhökji Ňimu, jeho rodiče nebo členy vyhledávací skupiny. 17. května 1998 to budou již tři roky co byl Gendün Čhökji Ňima unesen. Pro budoucnost Tibetu je velmi důležité, aby byl Gendün Čhökji Ňima propuštěn. Pokud čínské úřady nechtějí uznat skutečného pančhenlamu, ať ho alespoň propustí a umožní bezpečný odjezd do zahraničí jemu i všem osobám spojeným s jeho vyhledáním. Jedenáctý pančhenlama musí dostat možnost cestovat po Tibetu, navštívit tibetské exilové komunity v zahraničí, zejména Jeho Svatost dalajlamu. Jedině možnost volného setkávání pančhenlamy se všemi Tibeťany umožňuje pančhenlamovi plnit úlohu duchovního vůdce tibetského lidu.

Článek je převzat z časopisu Tibetské listy č. 1 - léto 1998



[  15.06.1998    zdroj: Tibetské listy (www.lungta.cz)   autor: Ľubomír Sklenka  ]