Tibinfo - informační systém o Tibetu
Články, dokumenty
   

Dokumenty

Výroční zpráva Human Rights Watch za rok 2000 - Tibet

Čínské úřady v Tibetu nadále potlačovaly „separatistické“ aktivity a zasahovaly do řízení náboženských institucí. Zároveň probíhaly kampaně, které se snažily hanobit dalajlamu a přesvědčit mezinárodní společenství, že čínská politika zajišťuje Tibetu ekonomický blahobyt a respektování lidských práv.

V prosinci 1999 uprchl z Tibetu do Indie tehdy čtrnáctiletý 17. karmapa, jeden z nejvyšších představitelů tibetského buddhismu. Jeho rodiče byli v důsledku jeho útěku vystěhováni ze Lhasy, hlavního města Tibetské autonomní oblasti (TAR). Bylo také zatčeno několik lidí z karmapovského kláštera Cchurphu a několik mnichů muselo z kláštera odejít. V týdnu, kdy karmapa utekl, čínské úřady oznámily uznání jiného vysokého představitele tibetské víry, dvouletého 7. Reting Rinpočheho, čímž posílili roli vlády ve výběru a dosazování představitelů tibetského buddhismu. V květnu úřady zadržely osm mnichů, kteří proti této volbě protestovali.

Od dubnového setkání představitelů TAR v Čcheng-tu vláda do července zpřísnila dohled nad kláštery a náboženskými institucemi. Červencové oslavy narozenin dalajlamy byly značně omezeny. Úředníci prohledávali domovy pracovníků nevládních organizací a ne-členů komunistické strany a snažili se najít materiály o dalajlamovi a jiné důkazy náboženských aktivit. Studentům bylo během prázdnin pod pohrůžkou vyloučení ze školy přikázáno vyvarovat se návštěv klášterů a chrámů. Dne 4. července vyšel v oficiálním deníku Tibet Daily článek, který nabádal rodiče a školy, aby rozvíjeli ateistické vzdělání dětí, čímž „pomohou uchránit děti před špatným vlivem náboženství“. V průběhu července úřady zesílily aktivity usilující o snížení počtu mnichů a mnišek.

Mniši a mnišky byli nadále zadržováni za své nenásilné aktivity za osamostatnění Tibetu. V březnu zatkly úřady v oblasti Sog osm Tibeťanů, z toho pět mnichů. Za svůj odpor k „vlastenecké převýchově“ a za účast v hnutí za nezávislost zemřel v Čhamdu v květnu jeden člověk a pět lidí bylo uvězněno.

Od ledna úřady rušily vysílání rádia Voice of Tibet, které má sídlo v Oslu.

Výňatek z výroční zprávy Human Rights Watch za rok 2000 věnovaný Tibetu pro TIBINFO poskytl Infoservis provozovaný Společností Člověk v tísni.



[  15.01.2001    zdroj: Infoservis (www.infoservis.net)    ]