Tibinfo - informační systém o Tibetu
Články, dokumenty
   

Dokumenty

Struktura Ústřední tibetské správy v exilu

Počet tibetských uprchlíků v jižní Asii dosahuje počtu 121 000. Téměř 70 000 uprchlíků žije v osadách, zbývajících 50 000 pak v roztroušených komunitách v Indii a Nepálu. Dalších 4500 tibetských uprchlíků žije mimo jižní Asii v Americe a v Evropě. Ústřední tibetská správa v exilu byla vytvořena tak, aby byla odpovídala normám demokratických států. Skládá se ze tří pilířu demokracie - moci soudní (Nejvyšší soudní komise), zákonodárné (Shromáždění tibetských lidových zástupců) a výkonné (kašag). V čele správy je Jeho Svatost Dalajlama.

Jeho Svatost Dalajlama




Nejvyšší soudní komise

byla ustavena v roce 1992, a je zodpovědná za vyřizování případů a sporů výhradně občanského charakteru, které jsou interní záležitostí tibetské komunity, víceméně v souladu s arbitrážními postupy. Komise ustavuje v každé osadě místní soudní komise a v šesti územních zónách obvodní komise (odpovídající soudům vyšší instance).

Shromáždění tibetských lidových zástupců

je nejvyšším voleným legislativním orgánem Tibeťanů v exilu. Shromáždění má 46 volených členů, reprezentujících tři územní regiony Ü-Cang, Amdo a Kham (po deseti poslancích), po dvou poslancích ze čtyř škol tibetského buddhismu (Ňingma, Sakja, Kagjü a Gelug) a původního tibetského náboženství bönu. Další dva poslanci zastupují Tibeťany z Evropy a jeden z Ameriky. Tři poslance Shromáždění jmenuje Jeho Svatost dalajlama. Shromáždění má v rukou veškeré legislativní pravomoci a přijetí zákona navíc vyžaduje schválení J.S. dalajlamou. Každý Tibeťan, který dosáhl věku 25 let, bez rozdílu pohlaví, náboženství a sociálního původu, má právo se ve volbách ucházet o místo ve Shromáždění. Stejně tak i každý Tibeťan, který dosáhl věku 18 let, má právo volit.

Kašag (Tibetská exilová vláda)

Kašag je nositelem výkonné moci a je podřízen J.S. dalajlamovi. Jeho členové - ministři (tibetsky kalön) jsou voleni Shromážděním tibetských lidových zástupců a každý z nich vede jeden ze sedmi úřadů. Předsedou kašagu je kalön Sönam Tobgjal.

Úřad pro náboženství a kulturu

byl založen roku 1959 za účelem zachování a propagace tibetského náboženství a kultury. Zaobírá se aktivitami sloužícími uchování odkazu buddhistické i bönistické tradice a znovuzakládání jejich klášterů v exilu. Rovněž organizuje různé výměnné programy a vydává náboženské a kulturní publikace. Úřad vede ministr - kalön Kirti Rinpočhe.

Úřad pro vnitřních věcí

byl vytvořen roku 1960 a je zodpovědný za všechny rehabilitační programy pro tibetské uprchlíky. Tomuto odboru jsou přímo podřízeny všechny sociální a správní úřady v osadách, stejně jako střediska lidových řemesel. Úřad vede ministr - kalön Taši Wangdü.

Úřad pro finance

založený roku 1969, sestavuje každoroční rozpočet. Obchodní jednotky spadající pod tento úřad, včetně exportních řemeslných společností, hotelů atd., se snaží vytvářet příjem pro tibetskou exilovou vládu a zajišťovat zaměstnání pro Tibeťany v exilu. Úřad vede ministr - kalön Söpa Gjamccho.

Úřad pro školství

byl založen roku 1959 a je zodpovědný za veškeré vzdělávací aktivity v exilu. Dohlíží na všech 85 tibetských škol v Indii, Nepálu a Bhútánu, které navštěvujee přes 27 000 dětí. Úřad organizuje hlavní program sponzorství dětí a rovněž uděluje stipendia, umožňující dosáhnout vynikajícím absolventům vyššího vzdělání. Úřad vede ministr - kalön Rinčhen Khando Čhögjal.

Úřad pro bezpečnost

byl založen v roce 1959 a jeho primárním úkolem je zajišťovat osobní bezpečnost J.S. dalajlamy. Jedno z oddělení tohoto odboru pořádá veřejné audience J.S. dalajlamy a pomáhá tibetským uprchlíkům získávat obnovení jejich uprchlických statutů. Pod úřad rovněž spadá Výzkumné a analytické oddělení, které sleduje vývoj v okupovaném Tibetu a v Číně. Úřad vede ministr - kalön Alag T. Tändzin Palbar.

Úřad pro informace a mezinárodní vztahy

vznikl v roce 1972. Šíří informace o Tibetu a dozírá na mezinárodní vztahy. Vydává časopisy v tibetštině, hindštině, angličtině a francouzštině, stejně jako knihy v tibetštině a angličtině o různých aspektech tibetské otázky. Rovněž vydává audiovizuální materiály o Tibetu. Monitoruje lidská práva, ekologickou situaci a podmínky života žen v Tibetu. Tento odbor koordinuje práci tibetských kanceláří v zahraničí. V současnosti existuje 11 kanceláří v New Yorku, Ženevě, Londýně, Paříži, Curychu, Budapešti, Moskvě, Tokiu, Canbeře, Washingtonu a Kátmándú. V Dillí navíc pracuje Úřad J.S. dalajlamy. Tento odbor také udržuje styky se skupinami na podporu Tibetu ve světě a s organizacemi, které se zabývají tibetskými otázkami. Úřad vede ministr - kalön Cchewang Čhögjal Täthong.

Úřad pro zdravotnictví

byl založen v roce 1982. Je zodpovědný za péči o zdravotní podmínky uprchlíků. Provozuje zdravotnická střediska v téměř všech osadách a také nemocnice. Úřad spravuje Tibetský lékařský a astrologický ústav, Nemocnice Dele a další nemocnice. Úřad vede ministr - kalön Jangkji Samkhar Dašä.



[  01.01.2000    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)    ]