Tibinfo - informační systém o Tibetu
Články, dokumenty
   

Rezoluce

Rezoluce Evropského parlamentu o odsouzení pěti Tibeťanů až na 15 let vězení za „protirevoluční činy“

Evropský parlament:

  1. Je hluboce znepokojen pokračujícím porušováním lidských práv v Čínské lidové republice a Tibetu, a to především trvajícím nezákonným zadržením politických vězňů, přičemž někteří z nich jsou vězněni již několik let.
  2. Je znepokojen rozsudkem vydaným dne 26. července 1994 soudem oblasti Pakšö nad pěti Tibeťany ve východním Tibetu, kteří byli odsouzeni k trestu odnětí svobody na dobu 12 až 15 let za \"protirevoluční sabotáž\" a \"protirevoluční propagandu a podněcování\".
  3. Je konsternován odsouzením vůdců opozice Džigme Dordžeho, Lozang Dargjäho a Päma Ccheringa k trestu odnětí svobody na dobu 15 let a následným odnětím politických práv na dobu 5 let, a že Lozang Paldän a Džampa Taši byli odsouzeni k trestu odnětí svobody na dobu 12 let a následným odnětím politických práv na dobu 4 let.
  4. Je znepokojen, že tyto rozsudky jsou naprosto neúměrné zločinu, který tito muži údajně spáchali - tj. zničení desky s názvem vládní budovy a vylepování sloganů za nezávislost v březnu 1994.
  5. Je si vědom skutečnosti, že soudní postupy v Tibetu a také v Číně jsou v hrubém rozporu s mezinárodními normami spravedlnosti, především pokud jde o politické vězně.
  1. Vyzývá čínské úřady, aby přehodnotily tvrdé tresty uvalené na výše uvedených pět mužů.
  2. Žádá je, aby zveřejnily všechny podrobnosti soudních procesů.
  3. Instruuje svého prezidenta, aby tuto rezoluci předložil Radě, komisařovi pro lidská práva Organizace spojených národů a premiérovi Čínské lidové republiky.

Štrasburk, 27. 10. 1994

[B4-0274/94]



[  27.10.1994    zdroj: TIBINFO (www.tibinfo.cz)    ]