Tibinfo - informační systém o Tibetu
Články, dokumenty
   

Články

Hlas Tibetu má sídlo v Norsku

Norská rozhlasová stanice Hlas Tibetu (Voice of Tibet) se stala důležitým zdrojem informací a zpráv o Tibetu. Ale Čína dělá vše pro to, aby vysílání, jehož poslech je v Tibetu zakázán, zastavila. „Poslouchání naší stanice je trestné,“ říká Øystein Alme, administrativní šéf Voice of Tibet v Oslu.

Podle Øysteina Almeho brání Čína Tibeťanům v poslechu tím, že na frekvenci Voice of Tibet vysílá hudbu a bubnování. Na venkově pod vysokými štíty Tibetu jsou vidět obrovské stožáry rušiček.

„Poslouchat nás nebo ukázat jiným lidem, jak na to, je trestné. Je to úřední rozhodnutí, i když se Čína zavázala k dodržování svobody slova a svobodného šíření informací podpisem rezoluce OSN a totéž zakotvuje i její ústava,“ říká Øystein Alme.

Dále vypráví, že ve vězení již sedí ti, kteří byli při poslechu Voice of Tibet přistiženi. Proto se lidé na venkově chrání tím, že když poslouchají rádio, nechávají před domem hlídat své psy.

Pro tento rozhlasový kanál pracuje třináct zpravodajů. Hlavní redakce s deseti žurnalisty je v Dharamsale v severozápadní Indii, kde má také sídlo tibetská exilová vláda. Další tři zpravodajové jsou v Dillí, v jižní Indii a v Nepálu. Øystein Alme je jediný zaměstnanec stanice v Oslu. Vysílání v tibetštině a v mandarínské čínštině pokrývá Tibet, Čínu, Indii, Bhútán a Nepál, ale při dobrých atmosférických podmínkách se dá stanice vyladit také v Evropě a v jiných částech světa.

Za stanicí Voice of Tibet se skrývá norská nadace stejného jména. Kanál je financován sponzorskými dary podpůrných organizací, většinou ze zahraničí a od soukromých osob. Vysílá se na krátkých vlnách, přes satelit a rovněž po internetu. Vysílá se hlavně večer místního času, jednak kvůli lepším atmosférickým podmínkám a jednak proto, že večer jsou už rodiny doma a současně je rušení v těchto hodinách technicky náročnější. Aby se sabotážím předešlo, mění Voice of Tibet několikrát za večer vysílací frekvenci, ale posluchači jsou ve střehu, a když se stanice ztratí, rychle si ji znovu najdou.

„Jsem velmi zklamán, že OSN nereaguje a proti čínskému rušení vysílání neprotestuje,“ říká Øystein Alme.

Říká, že je to tím, že Čína má v OSN silnou pozici. Je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, a tak má právo veta.

„Vlastně jsem zklamán jednáním všech zemí a jejich vlád, které mají tuto významnou pozici, že proti chování Číny nevystoupí. USA a EU by mohly dělat mnohem víc.“

Øystein Alme popisuje obsah vysílání jako tradiční rozhlasovou stanici se 70 až 75 % zpravodajství a zbytek tvoří tematické reportáže, kultura a zdravověda. Každou středu a sobotu jsou vyhrazeny pevné časy pro dalajlamovy projevy a poselství.

„Jsme nezávislí a naším cílem je všeobecně vzdělávat. S oblibou se srovnáváme s norským státním rozhlasem a televizí v 70. letech,“ říká.

Sílu Øysteinu Almemu dodává vědomí, jak důležité je informovat Tibeťany o situaci v Tibetu. „Chceme ukázat, že svět na Tibet nezapomněl.“

Navzdory všem útokům z čínské strany je všem spolupracovníkům zcela jasné, že chtějí v práci ve Voice of Tibet pokračovat.

„Existujeme už 12 let. Vysíláme na stálém kanálu. Zrušit ho pro nás nepřichází v úvahu,“ říká Øystein.

Anna Oscarius

Překlad článku ze serveru švédského deníku Dagens Nyheter (zveřejněno 21. března 2008 v 11:42)



[  27.03.2008     ]