Tibinfo - informační systém o Tibetu
Dalajlama
   

Knihy

Nová kniha: Můj syn dalajlama

 

U příležitosti 51. výročí tibetského povstání vydalo Občanské sdružení Lungta knihu pamětí dalajlamovy matky Dekji Cchering Můj syn dalajlama.

Kniha Můj syn dalajlama je unikátním svědectvím o životě ve starém Tibetu, o útěku do exilu a o životě v cizí zemi. Jak o sobě říká sama Dekji Cchering (1901–1981), byla prostou ženou z rolnické rodiny, která byla nečekaně povýšena do nejvyššího postavení, v jakém se jako matka mohla kdy ocitnout.

Prožila nelehký život – jen sedm z celkem šestnácti narozených dětí se dožilo dospělosti, její manžel byl podle všeho úmyslně otráven a život ve Lhase, kam přišla z rodného kraje v severozápadním Tibetu, nebyl žádnou idylou. Díky vnitřní síle a víře se však „vždy postavila osudu, rozhodnuta neutonout v jeho proudu“. Z celé knihy je zřejmá hluboká úcta k dalajlamovi, přestože šlo o její vlastní dítě.

S myšlenkou sepsat vzpomínky Dekji Cchering přišla její vnučka Jangdzom Dolma. V průběhu asi jednoho roku zapisovala babiččino vyprávění. Když potom Jangdzom Dolma tragicky zahynula při autonehodě, babiččino vyprávění zpracoval a vydal bratr Jangdzom Dolmy Khädub Döndub.

Kniha Můj syn dalajlama vyšla kromě angličtiny v osmi dalších jazycích.

Knihu zakoupíte v internetovém obchůdku Lungty nebo ve vybraných knihkupectvích. Výtěžek z prodeje knihy Můj syn dalajlama finančně podpoří vysílání rádia Voice of Tibet, které vysílá objektivní informace a zpravodajství do Tibetu.

Bližší informace o knize a o tom, kde se dá pořídit, najdete na těchto stránkách.



[  19.03.2010    zdroj: Lungta (www.lungta.cz)   autor: Lungta  ]