Tibinfo - informační systém o Tibetu
Zajímavosti
   

Na slovíčko s...

Karma Čhönphel o turistech, disidentech a exilu
V tibetském exilovém parlamentu v Dharamsale jsme se setkali s poslancem Karma Čhönphelem, který je současně předsedou Národní tibetské demokratické strany, první politické strany v tibetském exilu. Původním povoláním je učitel a v dnešní exilové komunitě je jednou z nejvýznamnějších osobností.

[ 17.01.2007   autor: Jiří Kučera ]

Na slovíčko s... Martinem Špimrem
Je mu třicet let. V posledních letech jezdí do Indie a Nepálu pravidelně, protože tam má svého osobního učitele a "svůj klášter". Rozhodl se spojit příjemné s užitečným a při zpáteční cestě domů začal vozit čaj. Dnes se snaží etablovat svoji budoucí firmu, která se bude specializovat na dovoz čaje z Nepálu, Sikkimu a Indie. Při rozhovoru mu kolem nohou pobíhal malý tibetský teriér (není to teriér, ale voříšek, který se teriérovi podobá). Říká jí Čitta, což v sanskrtu znamená mysl. Jmenuje se Martin Špimr.

[ 17.01.2007   autor: Ľubomír Sklenka ]

Na slovíčko s … Sönam Ccheringem
Tibeťan, který žije již tři roky v České republice. Je mu šestadvacet let a většinu života prožil v buddhistických klášterech v Indii.

[ 17.01.2007   autor: Marie Richtová ]

Na slovíčko s... Tändzin Cöndüem
Tändzin Cöndü (30) je tibetský básník, esejista a aktivista, který se narodil a žije v indickém exilu. Vystudoval literaturu a filosofii na bombajské univerzitě. Napsal dvě knihy básní (Crossing the Border a Kora Stories and Poems) mnoho článků a esejí. Jeho esej Můj exil byla publikována v Tibetských listech č. 16. Tändzin Cöndü se angažuje v boji za svobodu Tibetu v nevládní organizaci Friends of Tibet India. V lednu 2002 vyšplhal na čtrnáctipatrový hotel Oberoi Towers v Bombaji a vyvěsil na něm tibetskou vlajku v době, kdy v něm právě bydlel čínský premiér. Rozhovor Tibetským listům poskytl v průběhu výstavy "Indičtí karikaturisté o Tibetu", kterou pořádal v létě 2005 v Dharamsale.

[ 17.01.2007   autor: Ľubomír Sklenka ]

Na slovíčko s… Lhasang Ccheringem
Padesátník Lhasang Cchering je jedním z hlavních kritiků oficiální linie tibetské exilové vlády. Narodil se v Tibetu a již jako chlapec s rodiči odešel do indického exilu. V 70. letech se účastnil ozbrojeného odboje Tibeťanů proti čínským okupantům vedeného z nepálského Mustangu. V Dharamsale byl později dvakrát po sobě zvolen předsedou Tibetského kongresu mládeže, největší a nejvlivnější tibetské exilové organizace. Z funkce odstoupil roku 1990 na protest proti tomu, že se dalajlama rozhodl smířit se "skutečnou autonomií" Tibetu místo plné nezávislosti.
[ 12.02.2006   autor: Miroslav Pošta ]

Na slovíčko s… Jaromírem Skřivánkem
Malíř, ilustrátor, spisovatel, překladatel a básník oslaví letos v říjnu již 82. narozeniny. Je známý především svými díly o Indii. Napsal duchovní cestopis Za krásami Indie, pohádky z kraje pod Himálajem Kouzelný hadí kámen, knihu Ve stínu Buddhova stromu o posvátných poutních místech Srí Lanky aj. Ilustroval významná díla indické literatury: epos Mahábhárata, Nala a Damajantí nebo Pataňdžaliho Aforismy o józe.
[ 12.02.2006   autor: Marie Richtová ]

Na slovíčko s... Petrem Kutílkem
Vystudoval politologii se zaměřením na postkomunistickou transformaci a v současné době pracuje jako poradce v politických a společenských vědách. Od loňského roku je výkonným tajemníkem Olympic Watch - Výboru pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi...
[ 09.05.2005   autor: Marcela Procházková ]

Na slovíčko s... Zuzanou Daňkovou
Jeho Svatost je takový kouzelník, že když něco říká, je to zároveň jakoby na nejvyšší úrovni a zároveň docela srozumitelné. Připadá mi velmi otevřený, volný. A když se člověk nad jeho slovy zamyslí, je v nich vždy úplně ta samá hloubka a přesnost. Když jsem překládala přednášky Jeho Svatosti, tak jsem rozhodně neměla pocit, že třeba nějaké přeřeknutí tolik nevadí. Naopak, to, jak mluví, je naprosto jasné, on vždycky přesně ví, co chce sdělit...
[ 19.04.2005   autor: Ľubomír Sklenka ]

Na slovíčko s... cukrářem Sönam Tändzinem
V létě roku 2004 si pět mladých Tibeťanů v Dharamsale otevřelo pekařství. Jde zřejmě o první podnik založený absolventy školy TCV za její finanční podpory. Ptali jsme se jednoho z mladých pekařů-cukrářů, kteří mj. absolvovali stáž v pětihvězdičkových hotelích v Dillí.
[ 31.12.2004   autor: Miroslav Pošta ]

Na slovíčko s... Samdhong Rinpočhem
„Nemůžeme skupinám na podporu Tibetu nic přikazovat, jsou to dobrovolné a nezávislé skupiny, samostatně organizované ve svých zemích. Můžeme je vyzývat, ale nesmíme nic požadovat. Můžete naši výzvu přijmout nebo ne. My jsme vděční za všechnu vaši podporu...“ (Samdhong Rinpočhe).
[ 28.09.2004   autor: Marie Peřinová ]

 novější     starší      Stránka 1