Tibinfo - informační systém o Tibetu
O dalajlamovi
Projevy
Prohlášení
Články
Knihy
   

Dalajlama

Nová kniha: Svoboda v exilu
Lungta vydává dalajlamovu autobiografii Svoboda v exilu, která se dá číst jako poutavé vyprávění prostého mnicha i jako příběh pohnuté tibetské historie 20. století.
[ 23.02.2011    ]

Ukázka z knihy Můj syn dalajlama
Nabízíme ukázku z 15. kapitoly knihy Můj syn dalajlama, kde Dekji Cchering vypráví o narození svého syna, pozdějšího 14. dalajlamy.
[ 02.12.2010   autor: Dekji Cchering ]

Nová kniha: Můj syn dalajlama
U příležitosti 51. výročí tibetského povstání vydalo Občanské sdružení Lungta knihu pamětí dalajlamovy matky Dekji Cchering Můj syn dalajlama.
[ 19.03.2010   autor: Lungta ]

Projev J. S. dalajlamy na plenárním zasedání Evropského parlamentu
Projev Jeho Svatosti dalajlamy v Bruselu, 4. prosince 2008.
[ 03.03.2009   autor: Jeho Svatost dalajlama ]

Poselství J. S. dalajlamy pražskému setkání 19. března 2008
Rád bych využil této příležitosti, abych vyjádřil svou hlubokou vděčnost svému příteli Václavu Havlovi a členům iniciativy „Sdílená starost" za jejich zájem o nedávné smutné události v Tibetu a za jejich naléhání na čínské úřady, aby projevily zdrženlivost při demonstracích. Také děkuji vám za pořádání dnešní večerní vigilie v Praze.
[ 21.03.2008   autor: Jeho Svatost dalajlama ]

Tisková zpráva Jeho Svatosti dalajlamy
Rád bych využil této příležitosti a vyjádřil svoji hlubokou vděčnost předním světovým činitelům a mezinárodnímu společenství za jejich zájem o nedávný zvrat událostí v Tibetu a za jejich pokusy o přesvědčení čínské vlády, aby se zdržela násilí při vypořádání se s demonstranty.
[ 19.03.2008   autor: Jeho Svatost dalajlama ]

Vyjádření J.S. dalajlamy k současné situaci v Tibetu
Jsem hluboce znepokojen situací, v níž v těchto dnech vyústily původně pokojné protesty v mnoha částech Tibetu, včetně Lhasy.
[ 17.03.2008   autor: www.dalailama.com ]

Prohlášení Jeho Svatosti dalajlamy k 49. výročí povstání tibetského lidu, 10. březen 2008
Při příležitosti 49. výročí mírového povstání tibetského lidu ve Lhase 10. března 1959, nabízím své modlitby a vzdávám poctu těm odvážným mužům a ženám Tibetu, kteří vytrpěli nevyslovitelné útrapy a obětovali své životy ve věci tibetského lidu a vyjadřuji svou solidaritu s Tibeťany, kteří jsou vystaveni represi a špatnému zacházení nyní. Své pozdravy rozšiřuji na všechny Tibeťany uvnitř i vně Tibetu, všechny, kdo věc Tibetu podporují a všechny, kdo ochraňují spravedlnost.
[ 10.03.2008   autor: Jeho Svatost dalajlama ]

Jeho Svatost dalajlama oslaví sedmdesátiny
Jeho Svatost dalajlama, duchovní i světský vůdce tibetského národa, završí 6. července sedmdesát let svého (stávajícího) života. Podle tibetského buddhismu je „tulku“, tj. reinkarnace božstva nebo zemřelé významné osoby. Což v jeho případě znamená, že je duchovně svázán s třinácti minulými dalajlamy a s patronem Tibetu bódhisattvou Avalókitéšvarou.
[ 03.07.2005   autor: Petr Ďásek ]

Prohlášení Jeho Svatosti dalajlamy k 45. výročí povstání tibetského lidu
Letos uplyne 50 let od mé návštěvy Číny v roce 1954, kdy jsem se setkal s čínskými představiteli, především s Mao Ce-tungem. Velmi dobře si pamatuji, že když jsem se vydával na tuto cestu, měl jsem hluboké obavy o budoucnost Tibetu...
[ 10.03.2004   autor: Jeho Svatost dalajlama ]

 novější     starší      Stránka 1